Както анонсира малко по-рано, президентът Румен Радев прати в Конституционния

...
Както анонсира малко по-рано, президентът Румен Радев прати в Конституционния
Коментари Харесай

Служебните кабинети, двойното гражданство, едни избори - два парламента. Радев сезира КС

Както анонсира малко по-рано, президентът Румен Радев прати в Конституционния съд част от промените в главния закон, които депутатите направиха малко преди коледно-новогодишната си почивка.

Радев изиска оповестяването за противоконституционни на наредбите, които касаят мандата на Народното събрание, двойното поданство за депутати, министър председател и министри, реда за назначение на служебните държавни управления, опцията регулатори да бъдат избирани с болшинство от 2/3 от народните представители, назначението и освобождението на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и на последно място - болшинството, с което измененията бяха признати (малко над 160 гласа).

" Конституцията не следва да става жертва на прибързани похищения от инцидентни парламентарни болшинства, а да бъде изменяна при повишени процедурни условия за реализиран консенсус, при изчерпателен спор и публично съзряване, че измененията са нужни и не опонират на личните си претекстове ", се показва още във въведението.

Което препраща към рецензиите и от юридическата общественост у нас, и от Венецианската комисия - че планът за промени е с изчезнали претекстове в огромната си част и текстове не са били подложени на авансово публично разискване.
Колко е мандатът на Народното събрание?
Една от атакуваните разпореждания е тази, целяща непрекъсваемост на работата на Народното събрание (НС). Според " Дондуков " 2 по този начин признатите текстове слагат под въпрос открития 4-годишен мандат на Народното събрание, т.е. новоизбраният ще встъпва в служба преди да е изминал мандатът на остарелия. 

Парламентът реши избори за ново Народно събрание се създават не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото. С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно събрание. Според остарелия текст изборите се създават най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното Народно събрание.

" Целта е да се подсигурява непрекъснатото реализиране на активността на Народното събрание. В парламентарната форма на ръководство този резултат безспорно заслужава да бъде споделен, само че не и по метода, по който е реализиран от 49-ото Народно заседание - с неуважение на периода на мандата на настоящото Народно заседание и със застъпването на пълномощията на досегашното и новоизбраното Народно заседание ", показва Радев. 

Но: от президентвото акцентират тълкувателно решение на Конституционен съд от 2001 година, съгласно което 4-годишният период (на мандата) стартира да тече от датата на изборите за Народно събрание. Посочват и непроменената наредба, съгласно която президентът привиква първото съвещание на новия парламент най-късно един месец след избирането. Тоест, може да реши да го свика и директно след деня на вота, само че това в никакъв случай не се прави, поради периодите в изборното законодателство - за отчитане и оповестяване на резултата, за предоставяне на време на определен народен представител да се откаже от мястото си в Народно събрание и др. 

" Без категорично да променя 4-годишния мандат на Народно събрание, което би било в пълномощията единствено на Велико национално заседание, с параграф  2 от признатия закон 49-ото Народно заседание на процедура го редуцира. (...) Срокът на мандата да се регистрира от деня на изборите, ще докара до производство на избори доста повече от един месец преди да изтече срокът на пълномощията на настоящото Народно заседание, а новоизбраното ще би трябвало да се свика по-малко от месец след изборите. Това води до редуциране на открития от Конституцията мандат на Народното събрание ", показват още в претекстовете си от президентството.

Дори да се одобри, че началото на мандата на новото Народно събрание да стартира от полагането на клетва, тъй като съгласно новосъздадената наредба тогава се приключват пълномощията на предходното, това значи насрочването на изборите да стане в период не по-късно от един месец преди да са изтекли четири години от първото съвещание на настоящия парламент. В същото време съгласно Изборния кодекс избор се организира в неработен ден за цялата страна (практиката е наложила в неделя), следва, че е по-вероятно изборите да бъдат насрочвани преди написания едномесечен период, в случай че случайността не отреди едномесечният период да изтича в неработен ден. 

" Това слага президента в позицията или да не се съобрази с продължителността на мандата на Народното събрание, или да не съблюдава периода за привикване на първото съвещание, или да пренебрегне законовите условия за насрочване на избори в неработен ден ", обобщават от " Дондуков " 2.

Очаквайте детайлности.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР