Как са преизчислени пенсиите от служебното правителство и как икономическият

...
Как са преизчислени пенсиите от служебното правителство и как икономическият
Коментари Харесай

Как са преизчислени пенсиите и как действат финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса

Как са преизчислени пенсиите от служебното държавно управление и по какъв начин икономическият екип на кабинета оперира с финансовите принадлежности в поддръжка на бизнеса. Това бяха част от въпросите към Гълъб Донев, Асен Василев и Кирил Петков по време на днешния парламентарен надзор.

Служебният обществен министър изясни за какво държавното управление е избрало при преизчисляване на пенсиите да заложи върху увеличение тежестта на 1 година застрахователен стаж от 1,2% на 1,35%, вместо смяна на средномесечния застрахователен приход за страната от 2018-а, заложен в плановете на Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме! ".



" 915 000, толкоз са пенсионерите, които не биха получили нарастване, в случай че се схване преизчисление с осигурителния приход за 2018-а година. Нещо повече, 583 500 от тях ще продължат да получават минимална пенсия от 300 лева и след преизчислението с застрахователен приход от 2018-а година, което ще резервира съществуващото неравноправие ", разяснява Гълъб Донев.

Икономическият екип на служебния кабинет регистрира като сполучлива антикризисна мярка стартиралата през юни стратегия " Възстановяване ". Чрез нея дребни микрофирми получават достъп до кредитиране, със 7 -годишен интервал на погасяване, като първата година е гратисна.

" Основната причина за бързото асимилиране е тъкмо неналичието на поръчителство на тези заеми. Хубавата вест е, че междинният заем по Плана за възобновяване е под 400 хиляди лева и от последните няколко дни имаме позвънявания от банките, които споделят: Свършихме ресурса. Моля ви се, давайте още. С други думи, доста добре оперираща стратегия очевидно към микропредприятията ", съобщи Кирил Петков.



Финансовият министър Асен Василев посочи, че към този момент са утвърдени 53 заема на дребни и междинни компании за 21 млн. лева по програмата, като дневно се раздават сред 2 и 5 млн. лева и предвижда, че до края на годината близо 2 и половина милиарда ще влязат в стопанската система.



В рамките на парламентарния надзор той регистрира, че от близо 700 млн. лева невзети от страната такси за лотарийна активност, по правосъден път са възобновени едвам 34 млн. Според него виновността не е единствено на закритата Комисия по хазарта, само че и на предходното управление на финансовото министерство.

" Всички тези контролни функционалности, които са в пълномощията на Министерството на финансите, са били неглижирани. Нямаше дори информация какво се е раздавало, по какъв начин се раздавало и кой го е раздавал. В момента, в последните 2 месеца, ние се опитваме да възстановим тази контролна функционалност на министерството, тъй че тя да проработи и в действителност да не се разрешава такива безобразия, като несъбирането на тези налози ", сподели Асен Василев.

Василев добави, че през днешния ден излиза публично отчет на Държавната финансова ревизия, където констатацията е, че Комисията по
хазарта не си е търсила парите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР