Как поостаряла икономическа идея може да се превърне в къща

...
Как поостаряла икономическа идея може да се превърне в къща
Коментари Харесай

Изкуството бук фолдинг - стара книга става къща за птици

Как поостаряла икономическа концепция може да се трансформира в къща за птици, а още по-овехтели педагогичен подходи - във ваза? Библиотекарки откриха това дружно с изкуството за нагъване на остарели книги - бук фолдинг. И незабавно го приложиха, с цел да привлекат деца към четенето, майсторенето и виновното ползване.

Всичко стартира по време на едно пътешестване до Финландия по план в границите на стратегия „ Еразъм+ ”, споделя Милена Марковска, шеф на градската библиотека „ Паисий Хилендарски ” в Асеновград. Общо 7 библиотеки се присъединили в образование за повишение на обучителния потенциал на мениджъри и библиотекари от общински библиотеки. Ние сме доста отворени към разнообразни практики за приобщаване на деца и възрастни в региона на запазване на културното завещание, екология и стабилно развиване, споделя Марковска. По време на визитата в една от финландските библиотеки - „ Тикорила ”,

групата се натъкнала на две изненади - българка, която работи там, и нагънати в разнообразни форми книги, които стояли като украса из пространствата. Още по-приятен станал сърпрайзът, когато се оказало, че домакините са подготвили за българите и работилничка, в която да им покажат техниките за нагъване и видоизменение на книжните томчета. В работилницата се присъединил дори и нашият дипломат във Финландия Мартин Иванов.

След като видели съществени похвати, след завръщането вкъщи библиотекарките изучили и нови в Ютуб. И към този момент могат да вдъхнат живот на остарялата книга. Хлапета им оказват помощ да я трансфорат в торта, къща, таралеж, чаша, ангел, елха, въртележка, ваза.

Миналото лято екипът направил първата работилница по бук фолдинг с деца в своята лятна стратегия „ Ваканция в библиотеката ” , в която се присъединили над 200 възпитаници. Увлекли и техни връстници от Дневния център за деца с увреждания.

Дамите със сръчни ръце майсториха украшения от остарели книги в работилничка в Малката базилика в Пловдив, тази седмица за Деня на земята гостуваха и в асеновградското ОУ „ Отец Паисий ”, където децата пък бяха подготвили галерия с произведения от рециклирани материали.

Изкуството бук фолдинг не унищожава книгите, а намира тяхно ново приложение, акцентират библиотекарките. За него употребяват единствено томчета, в които информацията е безнадеждно остаряла - да вземем за пример писания от соца. Напоследък доста хора ни подаряват своите остарели книги, когато разчистват библиотеката си вкъщи или сменят обзавеждането, споделя Милена Марковска. Към доста от тях обаче към този момент няма кой да прояви интерес. В библиотеката обаче нищо не се хвърля и „ пенсионира ” толкоз елементарно .

С бук фолдинга му е намерено ново приложение. Така остарели издания на списанията „ Икономическа мисъл ”, „ Правна мисъл ” и „ Педагогически новости ” от 2013 година бяха претворени от сръчни детски ръце в Малката базилика.

Първокласничката Сибел от ОУ „ Любен Каравелов ” нагъна една от тях на приветлив таралеж. Като става въпрос за четене, избира историята за Червената шапчица. Брат й Дениз пък сътвори ангел с техниката, която се употребява и за нагъване на коледна елха. А оформянето на крилете го посвети в непозната за него игра от предишното, която обаче е обичана на хлапаците от генерации обратно - фунийки.

Целият читателски клуб „ Мечтатели ” от Ръжево Конаре към този момент също може да майстори чудесии от остарели книги. Това е друга пътека сред децата и книгата, кара ги да допрян хартиените страници във времето на тъчскрийните, носи релакс и събира разнообразни генерации, обобщават сръчните библиотекарки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР