Как летят дронове, самолети и коптери - това представиха учените

...
Как летят дронове, самолети и коптери - това представиха учените
Коментари Харесай

Дронове пренасят пратки от София до Пловдив за 1 час

Как летят дронове, самолети и коптери - това показаха учените от Института за галактически проучвания и технологии на Българска академия на науките във връзка честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април. Датата съответствува с първия полет на човек в Космоса, сбъднат на 12 април 1961 година от съветския космонавт Юрий Гагарин.

Проф. Димо Зафиров, началник в Института и отговорник особено за летателните апарати, показа пред  произведенията. Те имат най-различни приложения, нямат имена, а единствено номера, да вземем за пример D-3, D-6.

Интерес съставляват много от тях, като задачата на всеки един е друга.

Един от тях има специфична вградена мултиспектърна камера, води се селскостопански хеликоптер, задачата е да прегледа площите и да откри дали има вредители, заболявания, като след разбор Българска академия на науките предлага обработка. Друг - е за опрашване, наторяване. Трети - за картография, може да създаде огромен брой фотоси и на база на тях да направи тримерна карта за няколко часа при потребност.

Интересен е самолетът, който влиза в приложимост за военни цели на полигона в Шабла, там той се използва за подготвителни цели.

Повече обаче се търсят коптерите, които са в действителност модерните дронове. Те могат да носят товар и да летят по-продължително. Момчил Георгиев - е техният изработчик. В Българска академия на науките да летят през днешния ден той показа два модела, единият първообраз на другия. Първият - по-малък, с три витла, а по-големият - особено за транспорт на тежки товари поради трите витла. Малкият може да придвижи 1 кг, а огромният дрон може да придвижи 5 кг. Така да вземем за пример, пратка от София до Пловдив е под един час, дронът е и влагозащитен. Сравнение с другите дронове единственото променено е пропорцията сред витлата на предния и задния рутер, за да се минимизира мощ и носенето на по огромни товари.

Запитвания от компании за потребление на самолетите и дроновете има, само че отдаването става мъчно - тъй като Европейска комисия не е уредила въпроса и е сложила огромни ограничавания, да вземем за пример за старт на куриерски услуги.

В Българска академия на науките бе показан и образователният тренажор, там се следят полетите и спецификите от вътрешната страна.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР