Как Европа ще плаща газа от Русия - с долари

...
Как Европа ще плаща газа от Русия - с долари
Коментари Харесай

ЕС: Сметка в рубли в „Газпромбанк“ нарушава санкциите

Как Европа ще заплаща газа от Русия - с долари или с рубли? През последните дни излезе информация, че Германия и Италия са се договорили да заплащат за съветски газ на „ Газпром “ в рубли и няма да им спрат доставките. Това не дава отговор на истината.

В края на май предстоят заплащанията на най-големите клиенти в Европа на „ Газпром “, които са в Германия и Италия. Немските „ Унипер “ и RWE, и италианската ENI оповестиха, че са намерили механизъм, с който да продължат да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите. Този механизъм включва отварянето на две сметки в „ Газпромбанк “. Едната в евро или долари и втората - в рубли. Клиентът ще си заплати в контрактуваната валута газа в първата сметка, а „ Газпромбанк “ ще конвертира парите в рубли посредством втората сметка. Според енергийните концерни по този начин те ще са спазили глобите.

Но не и съгласно Брюксел. Европейска комисия категорично уточни, че с цел да е законен този метод на заплащане, „ Газпром “ би трябвало документално да се съгласи, че с приемане на еврото или доларите, заплащането е осъществено и клиентът няма отношение към по-нататъшния път на парите му. Дали Москва ще направи това за италианските и немските си клиенти, не е ясно. Русия не е дала мнение по въпроса. На България, Полша и Финландия това към този момент бе обаче отказано.

Европейска комисия посочи затова още веднъж рекомендациите си.

Отваряне на сметка в рубли в „ Газпромбанк “ нарушава глобите, съобщи ясно Еврокомисията.

Уточняването се наложи, откакто страните-членки и фирмите от седмици упорстват за по-ясни критерии. В уточнението Брюксел още веднъж повтаря, че няма проблем да се отвори сметка в евро или долари в посочена от продавача банка – в тази ситуация „ Газпромбанк “. Но е проблематично отварянето на сметка в рубли.

Защо?

Ако " Газпром " каже, че заплащането е приключено, чак когато получи парите си за газа от " Газпромбанк " в рубли, то имаме нарушение на глобите по няколко вероятни метода. Конвертирането може да трае и със седмици, в случай че " Газпромбанк " реши да забави пазаруването на рубли, което де факто може да се пояснява кат одаване на пари на заем на глобена стопанска система. Банката може да конвертира посредством други съветски банки, които обаче са под наказания. Тогава това ще е вложение на пари в глобени банки и също е против разпоредбите на Европейски Съюз. Единственият метод това да се избегне е, " Газпром " да се съгласи, че още с превеждането на пари във валутната сметка, договорът е изпълнен и заплащането е осъществено.

Какво се случи до момента?

Финландия бе последната страна с падеж за заплащане на съветския газ. Тя заплати в долари, както е по контракт, „ Газпром “ отхвърли да одобри валутата и спря подаването на газ към страната. Финландия съобщи, че ще се отнесе към трибунал.

Съвсем не по този начин твърдо съобщи, че ще работи френската Engie, която би трябвало да заплати тази седмица.

„ Вече преговаряхме с „ Газпром “ да платим в евро и към този момент те наподобяват съгласни с това “, обявиха от компанията.

Французите отхвърлят да кажат дали заплащането ще се извърши посредством „ Газпромбанк “.

Италианската ENI реши да отвори две сметки в „ Газпромбанк “ – една в евро и една в рубли. Уточнението от Брюксел обаче ще попречи на това желание, в случай че те не желаят да нарушат глобите.

Германската Uniper също е отворила валутна сметка в съветската банка, само че не прецизира дали има и втора такава, в рубли. От мнения в медиите излиза наяве обаче, че немските компании считат да употребяват същия метод като италианците. Досега не беше ясно дали Москва ще одобри заплащанията им за осъществени, когато постъпи валутата или ще каже, че газът е заплатен, едвам когато „ Газпром “ е получил рубли. Сега към тази неизясненост се прибавя и мнението на Брюксел, който посочи, че в Европейски Съюз осъществено извънредно заплащане в рубли ще се брои за нарушаване. И немските компании, и френската и италианската би трябвало да платят за газа в края на май, като точна дата не е конкретизирана.

България и Полша бяха първите страни с падеж за заплащане и двете членки отхвърлиха да платят в рубли, а преведоха парите в контрактуваната валута. „ Газпром “ отхвърли да одобри това за осъществено заплащане и спря газа и към двете еврочленки.

В края на март Владимир Путин издаде указ, с който задължава клиентите на „ Газпром “ да заплащат в рубли.. В декрета категорично се прецизира, че заплащането ще се счита за приключено, когато платената във валута сума бъде конвертирана в рубли и я получи „ Газпром “. За задачата Путин предложи на клиентите да си отворят две сметки – във валута и в съветската парична единица.

Кой ще отстъпи в този спор – Русия, която има потребност от огромните клиенти, или Европейски Съюз, под натиска на същите тези огромни клиенти, следва да се види.

За Путин неразбираемата обстановка е единствено от изгода. Тя е причина за задържане на високи цени на газа и за раздори в Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР