Как е възможно човек, спрян на границата, защото колата му

...
Как е възможно човек, спрян на границата, защото колата му
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако обикновен гражданин опита да мине границата с издирвана кола

Как е допустимо човек, спрян на границата, тъй като колата му се търси от Интерпол, да обърне автомобила и просто да си тръгне?

Този въпрос е настоящ, откогато се разбра, че в петък някогашният финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов се е озовал в тъкмо такава обстановка.

Горанов се е опитал да напусне страната през граничния пункт "Калотина " с от Интерпол, за което заяви Министерство на вътрешните работи. След като е обърнал колата назад към вътрешността на България, той се е върнал на границата с различен автомобил и с него е съумял да премине на територията на Сърбия.

В събота Министерство на вътрешните работи заяви, че прави инспекция за непокорство на полицейско предписание от страна на Горанов, както и за дейностите на граничните служители на реда.

Пред Свободна Европа самият Горанов отхвърли да е правил нарушавания. Той сподели, че до момента не е имал сходни проблеми с въпросния автомобил. Ето за какво, по думите на някогашния финансов министър, той е решил, че ще напусне граничния пункт.

Горанов твърди, че никой не е желал от него да остава и да изчаква инспекция, а са му споделили да се “върне на територията на България ”. Което той е сторил, връщайки се до Драгоман, където е оставил колата.
Не, елементарен жител няма да си тръгне
Разказът му и фактът, че малко след случая той е напуснал България в различен автомобил от същия граничен пункт, предизвика редица въпроси. Социалните мрежи безусловно кипнаха от питания дали в случай че Горанов не беше някогашен финансов министър, а елементарен жител, обстановката щеше да се развие по този начин, или водачът на автомобила щеше да се озове с иззета кола и без превоз. Възникна и въпросът за какво Горанов не е бил арестуван.

Тези разсъждения се оказаха уместни, тъй като при сходна обстановка има строга процедура, която Гранична полиция би трябвало да съблюдава.

Краткият отговор на всички въпроси е, че елементарен жител нямаше да може да напусне границата, в случай че попадне в обстановка, сходна с тази, в която се е озовал Владислав Горанов.
Каква е процедурата
Според вътрешните правила на Гранична полиция при пораждане на сходна обстановка с търсен автомобил, той би трябвало да бъде спрян и наложително арестуван от дежурния граничар.

Действията, които дежурният би трябвало да извърши, също са прецизно разказани.

След определяне, че дадена кола е търсена, дежурният няма право да взема решения самичък. Той би трябвало да задържи автомобила , а по-късно е задължен да рапортува в незабавен порядък на началника на промяната.

Началникът от своя страна е длъжен да извика специалисти за оглед на колата на място, още на граничния пункт.

След експертната оценка към този момент се преценя дали транспортното средство ще бъде арестувано и оставено за известно време на граничния пункт или ще бъде превозено до Министерство на вътрешните работи, по какъв метод и от кого.

Граничарите нямат право да освобождават автомобила или лидера му преди експертната оценка. Както и нямат право да договорят с лидера друго държание. Т.е. те не би следвало да го пускат, да се договорят с него да кара колата до някъде и прочие.

Ето за какво, в случай че в петък на граничен пункт “Калотина ” са били спазени всички условия на вътрешните правила, то някогашният финансов министър не би трябвало да може да напусне границата и да се върне с търсения джип “Toyota ” в Драгоман, както разказа сюжета той самият пред Свободна Европа.
"Проверяваме изпълнена ли е процедурата "
Ето за какво потърсихме Министерство на вътрешните работи за коментар с въпроса дали Гранична полиция е свършила работата си и за какво автомобилът не е арестуван на място.

От пресцентъра на министерството дадоха отговор, че “вече е разпоредена инспекция дали е спазена вътрешната процедура ”.

“Проверката тече, а резултатите от нея ще излязат в най-кратки периоди ”, споделиха от ведомството и подчертаха, че данните ще покажат кой е прав и по какъв начин са работили граничарите.

По данни от събота в силовото министерство се правят две инспекции. Първата е за непокорство на полицейско предписание от страна на Горанов, втората - за дейностите на граничните служители на реда.

Бившият финансов министър държи на тезата си, че никой не се е опитвал да го задържи, нито са му издавани разпоредби за изчакване на границата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР