Как да се храним през лятото? Всеки сезон влияе на

...
Как да се храним през лятото? Всеки сезон влияе на
Коментари Харесай

Как да се храним през лятото

Как да се храним през лятото? Всеки сезон въздейства на тялото ни по друг метод и ние сме длъжни да се съобразяваме с потребностите на организма си, в случай че желаеме да се усещаме и да изглеждаме добре. Какви са главните правила за съвършеният летен хранителен режим? Същите като разпоредбите за здравословно хранене и през останалата част от годината – постоянно, качествено и умерено, плюс огромно количество течности.

Преди да продължите, абонирайте се от тук за още потребни публикации от нас и нашите експерти на тематика здраве, здравословно хранене и здравословно намаляване:
Имейл

За да се храните вкусно, здравословно и удовлетворяващо през лятото – съобразявайте се със следните лесни правила:

1. Яжте сезонни плодове
Лятото е синоним на обилие от плодове – череши, праскови, кайсии, най-хубавият утолител на жадност – динята и доста други. Сладките и сочни летни плодове са превъзходен източник на антиоксиданти, изключително на витамин C, ликопен и бета каротин.

Богатото им наличие на потребни за организма хранителни детайли, ги трансформира в подобаващ избор за утринна или следобедна закуска, както и в съвършено допълнение към салати, шейкове и млечни артикули.

2. Заложете на лека храна
Препоръчително е летният ни хранителен режим да включва по-леки храни. Добрата вест е, че през горещите дни апетитът ни за тежки ястия изчезва и организмът ни самичък ни подсказва от какво се нуждае. Заменете мазните и тежки зимни супи и яхнии с вкусно и потребно гаспачо.

Приготвяйте си супи с артикули, присъщи за сезона – пъпеш, авокадо, царевица, грах, както и хрупкави зеленчуци като краставиците. Овкусявайте ястията си с ярки и ароматни пресни подправки като босилек и мента – ментата е чудесна добавка към всяко лятно ядене и пиво, тъй като има охлаждащ резултат и благоприятства храносмилането.

3. Не оставайте жадни
Най-важната съставна част във вашето лятно меню е водата. Пийте доста течности, с цел да осигурите на организма си хидратацията, от която се нуждае в горещите дни. През лятото губим доста вода посредством потта и в случай че не си набираме задоволителни количества от скъпата течност – рискуваме загубата на вода в организма да докара до втвърдяване на кръвта. Това затруднява кръвообръщението и предизвиква сърцетуптене и затруднено дишане и може да засегне всички органи. Хидратацията в този случай не е каприз, а нужда.

Освен с вода можете да утолявате жаждата си с пресни фрешове, топъл чай и домашна лимонада. Избягвайте ледените питиета! Те охлаждат организма единствено краткотрайно и задействат механизма на тялото да поддържа непрекъснатата си температура. Когато изпиете една ледена вода, кръвоносните ви съдове се свиват поради ниската температура. Това води до закъснение на кръвообращението и по-бавно обособяване на топлината от тялото. За да избегнете неприятните последици – избирайте питиета със стайна температура или студени, само че не ледени. При избора на разхлаждащи питиета, бъдете деликатни със наличието на захар в тях – соковете, студените чайове и айс кафетата съдържат огромни количества захар, мазнини и калории – избягвайте ги.

4. Какво да избягвате
Лесните за храносмилане, леки храни са най-подходящи за лятото, тъй като не се задържат дълго в стомаха и не провокират възприятие за тежест. Тежките ястия и бързата храна като пици, бургери и дюнери, с високо наличие на мазнини ще покачат телесната ви температура в миг, когато минимум имате потребност от това. Мазнината работи като изолатор на телесната топлота. Поради тази неприятна термична реакция е целесъобразно да избягвате мазните и пържени храни. Това освен ще ви помогне да се чувствате по-добре през горещите дни, само че ще повлияе удобни и върху фигурата ви.

С две думи – яжте доста сезонни плодове и леки храни; пийте вода и избягвайте мазните и пържени ястия. Продължете да се храните постоянно, качествено и умерено и се насладете на лято в топ форма!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР