Как да направим шипков оцет – през есента узряват шипките,

...
Как да направим шипков оцет – през есента узряват шипките,
Коментари Харесай

Как да направим шипков оцет и какви са неговите ползи

Как да създадем шипков оцет – през есента узряват шипките , а те са едни от най-хубавите билки в България . Не инцидентно шипката се назовава “ Царицата на билките “. През есента берем добре узрелите червени плодове на шипката и от този прелестен билков плод можем да създадем извънредно доста неща. Например можем да създадем домакински конфитюр, мармалад, сироп, оцет, вино, сладко и доста други неща, извънредно потребни за нашето здраве.

Шипката влиза в състава на доста потребни билкови смеси – билкова ракия , вкусна витаминка , шипково брашно, което можем да смесим с други типове брашна, витаминозна напитка с трънки и глог и доста други. Плодът е присъщ с извънредно богатото си наличие на витамин C , каротин (провитамин A), ликопен, пектин, витамин B1 и B2, както и от витамините PP, K.

В семената се съдържа витамин E. Има доста минерални соли – най-много калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и други, флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така шипката превъзхожда по наличие на минерали и детайли като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор доста плодове и зеленчуци.

Какви изгоди има оцета от шипки за човешкия организъм

Както знаем, шипките укрепват организма през есента и зимата. Те са доста значими в битката с простудите и настинките. Домашният оцет от шипки може да ни помогне за следното:

  • за подсилване и пълноценно действие на имунната и кръвоносната система,
  • за основния мозък и щитовидната жлеза,
  • за профилактично отнасяне и ускорено възобновяване на кожата,
  • за подсилване на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани на всички кафези за тяхното пълноценно действие,
  • за лекуване на авитаминоза (скорбут) и хиповитаминоза (пролетна отмалялост,
  • срещу песъчинки и камъни в бъбреците,
  • за положителната работа на черния дроб,
  • за намаление равнището на кръвната захар и по този метод е подобаващ за заболели от диабет,
  • за изплакване на косата след измиване с шампоан, с цел да й придаде размер и искра,
  • срещу отмалялост и отичане на краката – вършиме си масаж, като разтривате с шипковия оцет,
  • за поддържане на тежестта и киселинния баланс – прибавяме 2 ч.л. шипков оцет към един литър вода и пием през целия ден,

Оцетът от шипки наподобява на ябълковия оцет , само че може би е малко по-кисел. Освен всички до момента казани изгоди, можем да пием по 1 супена лъжица на гладно за  пречистване на организма  и за стопяване на непотребните килограми. Също по този начин можем да овкусяваме нашите салати.

За най-хубав резултат, можем да пием всяка заран по  1 чаша вода  (веднага като станем), с добавка от  1 чаена лъжичка същински пчелен мед  и  1 чаена лъжичка домакински шипков оцет . Така ще имаме най-големи изгоди за нашия организъм. Ако желаем, може да изпием денем още 1 такава чаша, само че не повече от 3 чаши дневно. За годината е добре да пием  не повече от 1 месец  от тази лечебна примес, с цел да не си навредим.

Знаете ли, че шипковият оцет не се скапва? Оцетът от шипки е артикул, който има извънредно дълъг период на валидност. Като дори се твърди, че той не се скапва, стига да го съхранявате по верния метод. За да го запазите допустимо най-дълго, дръжте оцета на мрачно и хладно място.

Как да създадем шипков оцет – рецепта със захар

Според тази рецепта, имаме потребност от:

  • Шипки – 2,5 кг
  • Захар – 2,50 кг
  • Лимонена киселина – 5 с.л.
  • Вода – 10 л

След като измием узрелите  шипки , би трябвало да ги пресоваме. Самото сплескване вършим, като сложим узрелите шипки в компактен найлон. Начукваме ги с уместно средство (наприме чук за пържоли), като задачата ни е плодчетата да се разпукнат. Така по-лесно ще пуснат своя потребен сок.

Слагаме начуканите шипки в подобаващ съд. Предварително разбъркваме захарта във водата и прибавяме лимонената киселина (лимонтозу). Пресипваме готовата течност при начуканите шипки . Покриваме с тензух, плат или хартия и оставяме по този начин за към 20-30 дни на стайна температура. От време на време разбъркваме.

След като мине това време, прецеждаме течността и я оставяме по този начин за още 3-5 седмици, като разбъркваме през няколко дни. Когато  оцетът от шипки  достигне стремежи мирис и киселинност, прехвърляме в стъклени бутилки и ги затваряме компактно.

Съвет: Използвайте стъклени буркани с необятно гърло, с цел да си извършите оцет (киселината може да корозира металните съдове). Просто бъдете сигурни, че са чисти и стерилизирани преди приложимост.

Как да създадем шипков оцет -рецепта без захар

След като измием узрелите  шипки , би трябвало да ги пресоваме. Самото сплескване вършим, като сложим узрелите шипки в компактен найлон. Начукваме ги с уместно средство, както казахме и преди. Слагаме начуканите шипки в огромен стъклен буркан или в бидон (ако е по-голямо количеството). Доливаме с вода, която би трябвало да е малко над равнището на шипките . Покриваме съда с тензух, плат или хартия и оставяме на мрачно и хладно място.

По този метод оставяме да стои за към 40 дни, като понякога махаме образувалата се коричка най-отгоре. Като мине това време, прецеждаме течността и я връщаме отново в съда. Оставяме за още 40 дни да ферментира. Ако се получи коричка от горната страна, отново я махаме от време на време. След новите 40 дни прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки готовия домакински оцет от шипки .

Ако един път си извършите домакински шипков оцет, сме сигурни, че повече в никакъв случай няма да купувате оцет от магазина . Успех с производството и нека да ви се получат нещата по най-хубавия метод!!!

Как да се лекуваме с шипки вижте тук!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР