Как да направим домашно гхи масло – домашно приготвеното гхи

...
Как да направим домашно гхи масло – домашно приготвеното гхи
Коментари Харесай

Как да направим домашно гхи масло и неговите ползи

Как да създадем домашно гхи масло – домашно приготвеното гхи масло е извънредно потребно за човешкия организъм. Не се прави комплицирано и има дълъг период на валидност. А какво в действителност съставлява гхи маслото ? Гхи или Ги маслото съставлява “ пречистено масло “, съдържащо по-малко млечни протеини от елементарното масло. С него можем изцяло да сменяем елементарното масло когато готвим. Изключително постоянно употребен артикул в Азиатската кухня и в Аюрведа терапиите.

Това “ златно ” масло се получава при разтапяне на нормално краве, овче или козе масло, като при процесът се разделят течните мазнини и млечните протеини (отстраняват се). В последна сметка гхи маслото съдържа по-малко лактоза от елементарното масло. Калориите в 1 супена лъжица гхи масло са към 112 ккал.

Как да създадем домашно гхи масло

Преди да забележим процесът на основаване, би трябвало да уточним, че гхи масло вършим от чисто домашно масло , в което няма сол или други примеси. Ще познаем качественото масло по това, че пяната, която се отделя не е доста като количество.

Как се прави гхи масло в домашни условия? Слагаме домашното масло в подобаваща тенджера. Слагаме на котлона и включваме на слаб огън. Маслото ще стартира да се топи, а на повърхността му ще се образува бяла пяна. С помощта на дървена лъжица махаме пяната. Повтаряме процеса до приемането на чист златист цвят.

Когато сместа към този момент не образува пяна и цветът е транспарантен, то ние сме подготвени с нашата задача по разтопяването на маслото . Сместа би трябвало да мирише прелестно, с мирис напомнящ орехи (в никакъв случай на изгоряло). Прецеждаме през доста ситна цедилка или марля, тъй като остават дребни бели топченца. Наливаме в леко затоплени стъклени буркани. Не затваряме бурканите, до момента в който сместа не се втвърди добре. Целият развой по подготвяне на гхи маслото лишава към 40-50 минути.

Как да създадем домашно гхи масло с билки

Ако имате предпочитание да извършите гхи масло с билки , в този момент ще забележим един подобаващ метод. Докато разтапяме елементарното масло в тенджерата, можем да прибавим билки и подправки по наш усет – да вземем за пример чесън, ситно нарязани подправки, канелена пръчица, карамфил или каквото се сетите.

Докато маслото се топи и къкри, ароматите на билките и подправките ще влеят аромата си в горещото масло. Накрая единствено прецеждаме готовото гхи масло , което към този момент ще има характерен мирис на употребяваните билки и подправки. Така направено, това потребно масло ще бъде страхотна добавка за пържене или овкусяване на разнообразни ястия.

Срок на валидност на домашно направеното гхи масло

Срокът на валидност на домашното гхи масло е относително дълъг. Най-разпространеното мнение е, че то се съхранява най-добре до една година от датата на произвеждане, в случай че няма миризма или смяна във външния тип.

От друга страна обаче, има доста сведения, че вярно приготвеното домашно гхи масло може да издържи десетилетия. Дори и на стайна температура, в случай че е надалеч от слънчева светлина. Все отново се допуска, че ние няма да вършим тонове, с цел да ни остава с десетилетия. Най-добре да го ядем в границите на 3-4 месеца.

Как да съхраняваме гхи масло

Идеалният метод за предпазване на домашно топено масло зависи от приготвеното количество. Ако е повече от това, което може да се употребява за три месеца, по-добре е да го съхраняваме в ледник. Една част от готовото гхи масло можем да оставим в кухнята. Единствено внимаваме да го държим в шкафа, надалеч от директна светлина.

Ползи от приема на домашно гхи масло

Древната индийска просвета за здравето и дълголетието – Аюрведа – дефинира гхи маслото като един от най-полезните артикули на света. Това пречистено масло подкрепя нашето зрение, балансира щитовидната жлеза , възстановява равнището на холестерол , като понижава риска от развиването на всевъзможни сърдечни проблеми .

Гхи маслото е богато на мастни киселини, антиоксиданти, витамини (А, D, Е, К) и киселини. Подпомага костите, кожата, черния дроб, дава доста сила (подходящо е за спортистите). Линоловата киселина оказва помощ в отслабването и в битката срещу раковите кафези. Идеално е за пържене и готвене и е уместно за консумация при хора с лактозна нетърпимост, тъй като е пречистено от лактоза и казеин. Има още куп други многочислени изгоди.

Като умозаключение ще кажем, че всяко българско семейство би трябвало да има в своята кухня от домашно направеното гхи масло. Защото би трябвало да се стремим да ядем от ден на ден качествени артикули, които няма да ни навредят на здравето, а ще ни донесат многочислени изгоди. Защото от здравето по-ценно няма!

Как да се лекуваме с пчелен мед и пчелни артикули

Как да се лекуваме с мед и другите потребни пчелни артикули? Това е много просторен въпрос, на който ще се опитаме да дадем отговор. Само бихме желали да ви насочим вниманието към това, да закупувате пчелен мед и пчелни артикули непосредствено от българските пчелари, тъй като в множеството случаи меда не е пчелен, а е смес…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР