Как 56 гласа успяха да сложат край на кариерата на

...
Как 56 гласа успяха да сложат край на кариерата на
Коментари Харесай

Изборите във Франция: Как камериерката победи министъра и защо оставка се подава дори заради загуба с 56 гласа

Как 56 гласа съумяха да сложат завършек на кариерата на министъра на опазването на здравето на Франция единствено месец след назначението?

Как имигрантка от Кот д`Ивоар, която работи като камериерка, съумя да изпревари министъра на спорта по изборна поддръжка? И за какво три обвинявания в полово принуждение се оказаха незадоволителни, с цел да провалят избора на различен член на администрацията на Еманюел Макрон?

Това са единствено част от странните резултати от френските парламентарни избори, чийто съдбоносен балотаж се организира в неделя. Членовете на Националното заседание се избират с мажоритарни избори в два тур.

Партията на Макрон изгуби безспорното си болшинство, социалистите направиха поврат с помощта на необятната си коалиция към левичаря Жан-Люк Меланшон, а Марин льо Пен съумя да усили 10 пъти числеността на парламентарната група на крайната десница спрямо резултата си през 2017.

Особеностите на локалната политическа сцена доведоха до няколко много забавни изненади.

Трима души от настоящото държавно управление не съумяха да защитят депутатските си места, а досегашният ръководител на Националното заседание Ришар Феран, считан за основен фактор за единството в групата на Макрон, изгуби изборите в личния си регион. Министърът на околната среда Амели дьо Моншалин, от тесния кръг на Макрон, също би трябвало да отстъпи.



Министърът на опазването на здравето Брижит Бургиньон към този момент подаде оставка поради отпадането си на балотажа против претендента на партията на Марин льо Пен в Па дьо Кале.

Неуспехът на Бургиньон е изключително мъчителен, тъй като губи с разлика от 0,12%, или едвам 56 гласа.

63-годишната жена става министър на опазването на здравето на 20 май след преустройството на държавното управление при премиера Елизабет Борн. Точно един месец по-късно тя е длъжна да се отдръпна от властта поради предварителното изискване на Еманюел Макрон - министрите, които не съумеят да защитят депутатските си места, нямат място в кабинета.

Куриозен неуспех на изборите се очерта и пред Роксана Марачинеану, която изгуби мандата си поради една непредвидена политическа " звезда " - 48-годишната камериерка Рашел Кеке.



Кеке е родена в Абиджан, само че боен прелом в родината ѝ я принуждава да емигрира във Франция през 2000 година. Получава френско поданство през 2015 година - седем години преди да стане народен представител. Майка е на 5 деца.

Прекъсва образованието си и работи още от 16-годишна възраст - първо като фризьорка, след това като камериерка и домашна прислужница. Популярността ѝ се дължи на триумфа от близо 2-годишната ѝ борба за обективни условия на труд като началник на профсъюза на чистачите в хотела Ibis Batignolles в Париж.

20 хигиенисти, които работят като подизпълнители на хотела, се борят да бъдат назначени като щатни негови чиновници и приказват намерено за несъответстващите условия - минимално възнаграждение за голямо натоварване, неплатен ексклузивен труд и случаи на дискриминация и тормоз.

След 22 месеца стачка мениджърите се съгласяват на условията им. Междувременно Рашел Кеке притегля вниманието на лявата коалиция " Нов национален екологичен и обществен съюз " (NUPES), в който влиза " Непокорна Франция " на Жан-Люк Меланшон, обединяването на зелените партии, социалистите и комунистите.

Кеке печели изборите в изборен регион в работническо предградие на Париж с дребна разлика - единствено 177 гласа преднина или 50,30% от гласовете против Роксана Марачинеану, която до момента оглавяваше Министерството на спорта.

Марачинеану е подложена на критика от левицата за това, че е " спуснат " претендент и не познава проблемите на локалните поданици. На това родената в Румъния олимпийска шампионка по плуване дава отговор с контрааргумент: " Моите родители дойдоха във Франция с два куфара. Спяхме в колата, живяхме в работен квартали. Имаме напълно сходна история ". Мнозинството на балотажа обаче се оказа на друго мнение.



Интересното е, че един от най-атакуваните преди изборите членове на кабинета - Дамиан Абад, министър на солидарността, възрастните и хората с увреждания - печели безапелационно в своя изборен регион.

Абад е упрекван в полово принуждение от три дами, откакто беше назначен в кабинета през май 2021 година Той твърди, че освен не е изнасилвал никого в живота си, само че и е физически некадърен да го направи - министърът страда от болестта артрогрипоза, поради което има увреждания в ставите и е по-трудно преносим.

Прокуратурата не е повдигала обвинявания против него, въпреки че е проверявала два сигнала от 2012 и 2017. Сега Абад още веднъж завоюва изборите с 57,86% поддръжка против левия претендент Флоранс Пизани.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР