кадри bTV: Снегът идва, ето къде в България ще падне

...
кадри bTV: Снегът идва, ето къде в България ще падне
Коментари Харесай

Снегът идва, ето къде в България ще падне първо, обяви проф. Рачев

кадри bTV: Снегът идва, ето къде в България ще падне първо, разгласи проф. Рачев

„ Има страховити прогнози за сняг. Сняг ще има на Мусала, другояче лятото си продължава “, това сподели в авторската си графа по bTV проф. Георги Рачев. Той беше безапелационен, че топлото време остава в идващите дни на октомври в по-голямата част на България.



Като доказателство климатологът подсети, че утринната температура в София е била към 16 градуса.



До идващия вторник не ни чакат „ чудовища “ от леден въздух, каквито има в Северна Европа, безапелационен беше проф. Рачев.

Според „ Метео балканс “ обаче, моделът GFS предвижда освен превалявания от сняг и даже снежна завивка в Европа, като тук-там тя ще е над 2-3 см.

В планините и над 20 см. Според модела към края на месеца ще стартира полярно навлизане, което е обвързвано с полярен циклон, ситуиран над Европейска Русия, Украйна и Полша. GFS  предвижда и за евентуален иден циклогенез над Балканския полуостров.
Ако тази прогноза се осъществя, ще имаме първите превалявания от сняг за тази зима и то в Предбалкана и Софийска област.

Чак идната седмица температурите на Балканите ще паднат с 5 до 8 градуса. „ Така съвсем ще влезем в нормата за месеца, за какво в България е с 4 градуса по-топло от нормалното за октомври “, изясни експертът.



На 15 октомври, когато стартира отоплителния сезон в София, няма да има потребност от парно, тъй като температурата ще е око 25 градуса, добави професорът. Рачев предизвести, че в четвъртък ще бъде най-студената заран за интервала, когато ще е 7 градуса, само че след това и минималните стойности ще се покачат.


„ Абе, сандалът към този момент да се носи с чорап “, разяснява водещият Златимир Йочев.
„ Може и на баба чорапчето, нещо по-вълненко “, отвърна синоптикът.

През уикендът над цяла България ще има доста хубаво и слънчево време. Температурите гонят рекордните стойности за този интервал, акцентира проф. Рачев.



Морската вода е 21-22 градуса, половина мъже могат да се къпят умерено, сподели още той.

Единствените проблематични дни са сряда и четвъртък, когато се чака рухване на температурата на въздуха под 20 градуса. „ По принцип есента край морето е по-топла, за сметка на по-хладната пролет “, подсети проф. Георги Рачев.
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР