Къде и как се подават заявления за социална помощ? По

...
Къде и как се подават заявления за социална помощ? По
Коментари Харесай

Черно на бяло: Ето кой какви социални помощи може да взима ВИДЕО

Къде и по какъв начин се подават заявки за обществена помощ? По тематиката в предаването "Социална мрежа " по Канал 3 приказва Павлинка Дупчева, гл. специалист от организация "Социално подкрепяне ".
"От 1 септември беше въведена помощ, която дава късмет за родители на деца до 14 година сложени под карантина, да получават месечна целева помощ. Изискванията са родителите да са употребявали платения си отпуск или да нямат право на подобен, а и да не могат да работят отдалечено ", изясни тя.

"Другите са безработни родители, които нямат обезщетение от борсата или с по-ниско обезщетение или такива, които нямат опция да работят по време на пандемията ", добави специалистът.

"Всеки месец получават 610 лева, а в случай че са 2 или повече деца – 915 лева, в случай че детето ще отсъства до 5 дни не се получава помощ или тя е в размер на 25 %, в случай че са от 6 до 10 дни – 50 % то помощта.

Подават се заявление и декларация, както и уверение за брутните приходи за предния месец преди заявката и уверение, че детето посещава ясла. В 20-дневен период се обработват заявките ", осведоми Дупчева.

"Еднократна помощ за случайно зародило материално усложнение може да се получи при неналичие на близки хора, които да оказват помощ. Това се прави обществена анкета и оценка за нужда от обществено подкрепяне ", показа тя.

"Родители на деца от 0 до 5 година които имат работа, само че не могат да работят, тъй като децата им не са признати в детска градина и такива, които са безработни, могат да аплайват с помощ ", обясни общественият служащ.

"Целева помощ за отопление се отпуска на възрастни хора и хора с увреждания, за тях има помощи с по-висок коефициент ", приключи Павлинка Дупчева.


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР