Кадър Тв1Росен Босев е едно от емблематичните имена за българската

...
Кадър Тв1Росен Босев е едно от емблематичните имена за българската
Коментари Харесай

БНР: Журналистът Росен Босев отговаря за проверката на фактите в българското съдържание на Фейсбук

Кадър Тв1

Росен Босев е едно от емблематичните имена за българската публицистика, който стана образец по какъв начин в България се санкционира свободата на словото.*

Той е проверяващ за България за меродавност на изявленията във Facebook.

Налага ми се да се беседвам с хора - експерти в дадената област, с цел да проуча обявата, това е в последните три месеца, то си е като проверяваща публицистика, каквото правех преди във в. „ Капитал “, сподели в „ Хоризонт до обед “ журналистът Росен Босев, който дава отговор за инспекцията на фактите в българското наличие на Фейсбук и е част от екипа на Агенция Франс прес, която обществената платформа избра за помощ в инспекцията на обстоятелствата във ФБ.

„ Много огромна част от инструментите са тези на проверяващата публицистика.  Проверяваме не само публикациите във ФБ, само че и други обществени медии. За България е особено, че доста дребна част от информацията във интернет  доближава до ФБ.

Една фалшива новина може да доближи до доста хора за доста малко време. Чрез блогът на Агенция Франс Прес – „ Провери “ можеш да си направиш сличаване, там публикуваме проби по инспекция на обстоятелствата, като огромна част – 2/ 3 са свързани с подправена, подвеждаща информация за имунизациите, политика на страната във връзка с пандемията “, разясни още Босев.

По този метод се използват страховете на хората, а нашата работа е да покажем за какво това не е правилно и да им дадем информация, която почива на науката, съобщи още журналистът.

„ Темата за Covid-19 и ваксините беше припозната като приоритет и следенето за погрешна и подвеждаща информация там е една от главните тематики, върху които ФБ се концентрира ", съобщи Босев.

" За България ми вършат усещане, че има доста профили на хора, които не са действителни, съгласно мен. Те са на български език, качват доста внимателно видеа и фотоси с къс текст към тях, който с помощта на опцията за автоматизиран превод, доста бързо могат да се разпространят в целия свят.

Това е съгласно мен е целенасочено разпространение на подобен вид информация. Очевидно се цели натискане на " копчета " в убежденията на хората, явно някой се пробва да провежда това.

В тази мрежа от публицисти в Агенция Франс Прес – 130 души сме от целия свят, ние работим във връзка, тъй като се постанова да се занимаваме със фотография от Боливия да вземем за пример, която идва до нас. А те постоянно са употребявани като инструмент за подправени вести и погрешни информации ", сподели още Росен Босев.

Босев е неведнъж награждаван за журналистическите си следствия.

Неговото име стана образец по какъв начин в България се санкционира свободата на словото и за какво сме на дъното в Европа по този индикатор.

Преди няколко години Софийският градски съд осъди дефинитивно журналиста от " Капитал " Росен Босев по наказателно дело, заведено от някогашния ръководител на Комисията по финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев. Той е наказан на санкция за две негови изявления в утринния блок на Нова телевизия от януари 2015 година:

Ето и позицията на медията:

" Стоян Мавродиев употребява КФН, с цел да репресира " Капитал " и " Дневник "

" Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която обвиняем е Евелин Банев. Чрез свои дейности той е улеснил изпирането на сума, добита от наркотрафик. "

Двете изявления на Росен Босев са част от разясненията, които той дава по отношение на рекордните по мярка санкции, наложени тогава от КФН на компанията, издател на " Капитал " и Дневник " - " Икономедиа ". Наказателните постановления против медиите тогава бяха част от доста по-голяма административна канонада, с която ръководената от Мавродиев КФН отговори на журналистически изявления, показва " Капитал ".

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР