Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Ракета “Фалкън

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Ракета “Фалкън
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля осмата мисия по споделено извеждане на товари!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

Ракета “Фалкън 9 ” на СпейсЕкс излетя през днешния ден в 00:35 ч. от космодрума Ванденберг на задачата за споделено извеждане на товари “Транспортър-8 ”. На борда на ракетата имаше 72 галактически апарата – в това число първата фабрика на Варда, американска компания, съоснована от българина Делян Аспарухов.

Важно достижение бе маркирано за СпейсЕкс по време на днешния полет – компанията на Илон Мъск съумя за 200-ти път да върне на Земята орбитална ракетна степен след нейното изстрелване! Първото връщане бе осъществено през декември 2015 година, а през миналите 7.5 години свикнахме първите степени да кацат безпроблемно и рутинно.

Сред изведените 72 галактически апарата, според формалното изложение на СпейсЕкс, имаше кюбсати, микросати, орбитални транспортни буксири (бусове), които ще изведат спътници на по-късен стадий, както и възвръщаема капсула (именно тази е на Варда).

Сред довеждащите бусове се откроява “Орбитър ” на Лончър – това е още една галактическа компания, която има отношение към България. Ако разгледате уеб страницата (линк), ще забележите, че европейската организация на компанията е в нашата страна – това са украински работещи, които бяха преместени от Украйна в София след началото на войната през февруари 2022 година. За Лончър задачата е много значима, защото съставлява завръщане след неуспех – първият буксир на компанията аварира скоро след изстрелването на “Транспортър-6 ”. Буксирът разполага със лични мотори на етан и диазотен оксид и може да извежда разнообразни потребни товари в целеви орбита. Сред товарите на днешната задача е спътникът “Отър Пъп ” – сателит, който би трябвало да се разделя неведнъж от буксира и да се скачва с него. Това ще постави началото на серийни сателитни обслужвания, поправки, премествания от едно на друго място в галактическото пространство.

Но да се върнем на най-интересния потребен товар – на американската компания Варда. Космическият уред действително е издигнат от друга компания по поръчка на Варда, американската Рокет Лаб, и съставлява модифициран “Фотон ”. Състои се от два съставния елемент: индустриален модул с машини, към този момент проектирани от Варда, и възвръщаема капсула. Очаква се задачата да престои към три месеца в орбита, след което капсулата да кацне на Земята с към 40 до 60 кг създаден материал.

“Това не е нещо толкоз секси като туризма, когато става въпрос за комерсиализацията на космоса ”, оповестява Уил Брюи, другият съосновател на Варда и изпълнителен шеф (изт. CNN). “Но това, на което залагаме във Варда, е идната огромна промишленост, която ще бъде комерсиализирана ”.

Първата задача на Варда е фокусирана върху лекарството ритонавир, което обичайно се употребява за лекуване на ХИВ/СПИН, само че в последно време е включено като съставна част на Паксловид за лекуване на Ковид-19. След приключването на опита, екипът ще утвърди завръщането на капсулата, която би трябвало да кацне в региона на пустинята на Юта чрез парашут.

“Обмислях концепцията за производства в условия на микрогравитация в продължение на съвсем десетилетие ”, споделя Аспарухов. През 2020 година българинът стартира да търси съидейник. По това време СпейсЕкс изстрелва постоянно ракети и ги връща на Земята. Аспарухов осъзнава – това е идеалният миг, в който може да се включи. Свързва се с няколко души, които работят в СпейсЕкс – и измежду имената е и това на Брюи. Така през лятото на същата година е учредена компанията Варда.

“Няма да видите Варда да се занимава с нищо друго с изключение на с фармацевтични артикули през идващите най-малко шест, седем години ”, безапелационен е Аспарухов.

Цялостната равносметка за изстрелването на СпейсЕкс е следната: днешният полет бе общо 41-ви за СпейсЕкс през 2023 година, като до момента компанията на Илон Мъск е изстреляла 38 ракети “Фалкън 9 ”, две свръхтежки ракети “Фалкън Хеви ” и една свръхтежка ракета “Старшип ”.

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР