Качеството на връзката най-вероятно няма да позволява видео излъчване от

...
Качеството на връзката най-вероятно няма да позволява видео излъчване от
Коментари Харесай

МЕУ: технически невъзможно е видеоизлъчване от изборите в реално време


Качеството на връзката най-вероятно няма да разрешава видео лъчение от изборите в действително време, обявиха от МЕУ (снимка: CC0 Public Domain)

Използването на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този къс интервал от време. Това сподели Ангел Петров, основен секретар на министерство на електронното ръководство, по време на съвещание на непрекъснатата комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното съдружие на общините в България.

Отпадна опцията да се употребяват камерите в учебните заведения след разбор на МЕУ, който демонстрира, че от 12 000 секции в страната 45 на 100 от тях не са в настоящи учебни заведения, изясни Петров. Той акцентира, че всяко мобилно устройство ще бъде снабдено с дейта карта за мобилен интернет към съответния оператор. Допуска се и опцията в част от изборните секциите да няма такава съгласуваност.
още по темата
След среща на мобилните  оператори с управлението на МЕУ стана ясно, че към 85 на 100 от секциите ще бъдат покрити с надеждна връзка. В останалите 15 на 100 от секциите качеството на връзката най-вероятно няма да разрешава лъчение в действително време, съобщи Ангел Петров.

По неговите думи, „ неналичието на техническа опция за обезпечаване на интернет съгласуваност в обещано обитаемо място би трябвало да се одобри като техническа неспособност за обезпечаване на видеоизлъчване в действително време ”. В тези случаи от секциите, които по разнообразни аргументи не излъчват видеопоток в действително време, предпочитано ще се смъква и разгласява видеозаписът от самото устройство, по този начин както е записано и в Решение №1603 на ЦИК.

По време на срещата бе разяснено, че мобилните устройства ще имат конфигурирано приложение, създадено от „ Информационно обслужване ” АД, което ще обезпечава видеоизлъчването и видеозаснемането след края на изборния ден. Благодарение на MDM (Mobile Device Management), мобилното устройство ще може да извършва единствено една функционалност – видеонаблюдение и видеозаснемане.

След привършване на изборния ден и преди началото на преброяването, ръководителят на СИК включва мобилното устройство и сканира авансово квалифициран QR код, който съдържа персонализирана информация за съответната секция и задейства приложението за видеоизлъчване и видеозаснемане.

Един ден преди изборите на 2 април мобилните устройства, като част от пакета изборни бумаги, ще бъдат предадени на СИК заредени, конфигурирани и конфигурирани. Ще бъдат създадени и обучителни материали, които включват документална директива и видеоклип.

Видеонаблюдението и видеозаснемането не би трябвало да се абсолютизира и не може да се употребява за анулиране на изборните резултати, сподели Ангел Петров. Това е една спомагателна отбрана и още един инструмент за гарантиране на прозрачността на  изборния развой, акцентира той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР