Кабинет Габриел“ вероятно ще има. За да бъде преглътнато мнозинството

...
Кабинет Габриел“ вероятно ще има. За да бъде преглътнато мнозинството
Коментари Харесай

Гешев вече изглежда „сготвен“ от досегашните си патрони и политически съюзници

Кабинет „ Габриел “ евентуално ще има. За да бъде преглътнато болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, то ще бъде показано като избавител на България. Само че в случай че България има потребност от избавление, то е най-много от самото него.

С умерена архангелска помощ проточилата се държавна рецесия в България е на път да завърши. Поне краткотрайно. Правителство „ Габриел “, подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, евентуално ще има, което ще даде опция на 49-ото Народно събрание да одобри нужните в незабавен порядък решения. Нещо повече: четирите упоменати партии ще имат интерес това държавно управление да се задържи и даже да успее. Затова хоризонтът му може да се окаже по-дълъг от предстоящото.

И в този парламент, както и в предходния, има едно реалистично болшинство и то е към по този начин наречената „ хартиена “ коалиция, която прерасна и в коалиция „ Магнитски “: ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имат свои видни представители в „ влиятелния “ лист на американското финансово министерство. Време е това болшинство, което като численост е много впечатляващо, да поеме политическата си отговорност за ръководството на страната.

Мария Габриел – с двоен, индивидуален или никакъв докторат – е подобаваща да оглави кабинет на това болшинство. Тя е добър и образован върховен админ, като в същото време е политически артикул на ГЕРБ и е лоялна към водача на тази партия и сътрудниците му. И най-много е задоволително за Брюксел лице, което ще се опита да тушира откритото съмнение по отношение на Борисов измежду част от водещите европейски политици. При ГЕРБ нещата рядко се вземат решение всъщност, само че по модела „ Пунта Мара “ постоянно се вършат опити да се изпратят подмятания и известия до този или оня. Вестоносецът за пред Европа в тази ситуация е уместно селекциониран.
Какво да чакаме
За да бъде преглътнато болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в страната, то ще бъде показано като избавител на България от някаква непоносима злополука, провокирана от ПП-ДБ и изключително от Асен Василев. Първото, което би трябвало да се чака от новото болшинство, е тежка артилерийска подготовка по финансови и бюджетни въпроси, която беше към този момент стартирана от служебната финансова министърка още преди изборите. Още тогава обаче се преигра с тази тематика, като надали не България беше оповестена за банкрутирала.

Един добър съвет към новото болшинство е да не прекалява със избавителните си пориви. Защото в случай че България има потребност от избавление, то е най-много от самото него – от неговия над 10-годишен управнически „ модел “, от мимикрията на менте-партии, които идват да „ изчегъртат “ Бойко Борисов, само че приключват като негови не патерици, а по-скоро клечки за зъби. Да не приказваме пък за партии, които ще избавят България от „ джендъра “ и са на границата на душевен естественото.

Та хубавото в цялата обстановка е, че спасителите на България ще съберат в своето ръководство вкупом съвсем всичко, от което тя има действителна потребност да се избавя. Така най-малко политическата отговорност ще е ясна и хората няма да има на кого да се сърдят – забъркалите огромната каша ще се наложи да я поизсърбат с всичките опасности, произлизащи от този нещастен факт.

Второто, което може да се чака от новото болшинство, е някакво оживление в региона на „ правосъдната промяна “. Иван Гешев към този момент наподобява „ приготвен “ от досегашните си патрони и политически съдружници. Заявлението на Мария Габриел, че ще желае отстраняването на Гешев, е първото намерено заставане от страна на ГЕРБ (а и ДПС) против основния прокурор, който самите те инсталираха. Позицията на Борислав Сарафов беше предходник на обръщането на катмите. Цялата история с пишман атентата против Гешев обаче оставя доста неприятен привкус на въвличане на мафията в политиката. А този привкус скапва търсения резултат от политическото разграничение на ГЕРБ-ДПС от Гешев. Външен наблюдаващ би останал с усещането, че политическите лобита в правосъдната власт се пробват да си пренаредят капиите, без да губят действително позициите си. А на всичко от горната страна не се знае и проведената престъпност – в смисъл бомбаджиите – на чия страна е в този развой.

Третото, което може да се чака от новото болшинство, е евроатлантическа политика с някои ангажименти. Тези ангажименти ще са поклон към Българска социалистическа партия и ще се показват в някаква документална опаковка, на която ще написа, че „ нито един български патрон не отива за Украйна “. И сега президентът и служебното държавно управление употребяват такива подвързочни материали, което им дава някаква опция да не престават да мътят главите на част от електората с някакъв български сякаш „ неутралитет “. Подобен компромис наподобява неминуем, в случай че Българска социалистическа партия би трябвало да бъде привлечена. Корнелия Нинова към този момент загатна, че без тях новото болшинство ще е принципиално незавършено.

Четвърто: новото болшинство ще убие „ Възраждане “ като заплаха за отклонение на страната от пътя ѝ към еврозоната. Или най-малко елементарно би могло да го направи, в случай че Борисов и Карадайъ застанат твърдо зад скоростно приемане на България в еврозоната. Тук обаче има едно огромно „ НО “ и то е до каква степен новото болшинство ще придобие и формат „ Трактора “ – т.е., бранител на ползите на някои български бизнес и политически кръгове, за които еврозоната и строгата ѝ регулация са по-скоро противопоказни. Активизирането в обществената сфера на Алексей Петров е симптоматично за натиска в тази посока. Така че една питанка би трябвало да се остави към еврото. Ако формат „ Трактора “ надделее, референдумът на „ Възраждане “ може да се окаже опрощение за неприлична договорка от страна на новото болшинство. Но най-малко към този момент е редно да им се даде някакъв заем на доверие във връзка с еврозоната. (А в последна сметка референдумът на Костадинов е съществено противоконституционен и Конституционен съд аргументирано може да го отхвърли.)

Пето, „ Възраждане “ въпреки всичко ще имат своите шансове при новото болшинство, като продължат да извършват главната си задача – офанзивите против Политическа партия и най-много против Демократична България. Те ще са по едно и също време чучело, към което ПП-ДБ да бъдат пришити, с цел да се дискредитира опозицията, и острие против главния политически конкурент на новото болшинство. В този смисъл те ще са инструментално потребни и ще съумеят да извлекат изгоди въз основата на тази си полза – и духовни, и материални.

ПП-ДБ също имат своите шансове в новата обстановка. Комасирането на всичките им съперници в общо ръководство ги прави единствената смислена и действителна съпротива в този парламент. Те ще имат задачата да наблюдават до каква степен новото болшинство следва действителна политика във връзка с еврозоната и до каква степен дейностите в правосъдната сфера не са просто пренареждане на пешките от страна на ГЕРБ-ДПС.
В страна, в която „ катарзис “ и „ Пунта Мара “ са станали синоними
Ако следващият „ катарзис “ за герои като Борисов и Пеевски се окаже този път действителен, както се споделя, ще завоюва цялостен народ. Ако държавното управление „ Габриел “ е опит на тези герои елегантно (доколкото е възможно) да се отдръпват от българската политика, то може да се окаже някаква изненадваща оригиналност. При подобен сюжет в един парламент може да има повече от едно държавно управление и ръководещо болшинство в границите на четири години.

Но в страна, в която „ катарзис “ и „ Пунта Мара “ са станали синоними, скепсисът и нуждата от мощна съпротива и управническа опция са мощно целесъобразни.

Коментарът е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР