Жул Верн е автор на пиеси, либрета за оперети, разкази

...
Жул Верн е автор на пиеси, либрета за оперети, разкази
Коментари Харесай

193 години от рождението на великия Жул Верн - писателят и откривателят!

Жул Верн е създател на пиеси, либрета за оперети, разкази и на 65 романа. Широко публикувано е мнението, че той е един от основателите на жанра научна фантастика.

Романите му са построени върху деликатно проучени научни обстоятелства и теории, а в тях действието се разпростира посредством полета на въображението.

Жул Верн планува доста научни достижения, в това число пътешестване в Космоса, пътешестване под вода, управляеми ракети. Неговата изцяло осъществила се фантастика съставлява стартова площадка за грандиозното развиване на научната фантастика през 20-ти век.

"За свободата си коства да се плати… "

"Всичко, което някой може да си показа, различен може да го направи. "

Бащата на Жул Верн желае синът му да се изучи за правист и му дава пари за тази цел. През 1848 година, след довеждане докрай на лицея в Нант, Жул Верн отпътува за Париж и стартира да следва право . Там един негов родственик го вкарва в литературните кръгове и Жул Верн стартира да разгласява пиеси, повлияни от създатели като Виктор Юго и Александър Дюма, с който се познава и персонално.

Първата му пиеса е едноактната комедия „ Пречупени сламки “, която се играе в Париж, когато създателят ѝ е на 22 години. Въпреки огромната си ангажираност с писането и спряната финансова поддръжка от страна на татко му, Жул Верн съумява да се дипломира. Макар и с тапия на правист, Жул Верн взема решение да не се върне при татко си и да работи в неговата адвокатска фирма, а остава в Париж . За да се устоя, в началото работи като писар при един нотариус, а по-късно като секретар на дребния „ Театр лирик “.

 Gettyimages/Gulliver

"Можем да се противопоставяме на човешките закони, само че сме безсилни пред законите на Природата. "

"Работата е моя витална функционалност. Когато не работя, не усещам в себе си никакъв живот. "

През 1857 година Жул Верн се дами за 28-годишната вдовица Онорин де Виан. За да устоя фамилията си, Жул Верн стартира да работи като борсов медиатор. Същевременно продължава да написа и жена му напълно го поддържа в това начинание. През 1861 година се ражда синът им Мишел Жан Пиер Верн. В кариерата си на публицист Жул Верн напредва последователно и през 1862 година подписва контракт с известния издател Пиер Етцел, съгласно който писателят се задължава да обезпечава по два романа годишно за поредицата „ Необикновени пътешествия “.

Романите на Жул Верн бързо печелят голяма известност по целия свят. Авторът няма обучение на академик, нито опит като странник, само че отделя доста време за изследване на материала за своите книги. Жул Верн се пробва да показва реалистично даже и най-малките детайлности. Например, „ Осемдесет дни към света “ се базира на действителното странствуване на американеца Джордж Франсис Трейн.

"Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли! Иначе тези хора, пристигнали от горната страна, ще помислят, че завиждаме на ориста им. " – из романа „ Черна Индия”

„...Защото е изцяло естествено един човек да се пожертва поради двама други. Това е математически правилно! “ – из „ Пет седмици в балон”

Жул Верн написва най-значителните си произведения до 1880 година През първата част от кариерата си той показва своя оптимизъм на технофил за напредъка и за централната роля на Европа в общественото и техническо развиване на света. В по-късните романи на Жул Верн се отразява авторовия скептицизъм в атмосфера „ идване на страшния съд в края на века “.

За повече от 40 години Жул Верн разгласява по 1 – 2 книги годишно, чиито тематики са с необятен диапазон. Въпреки че написа за екзотични места, самият Жул Верн не пътува доста и единственото му пътешестване с балон трае двайсет и четири минути.

"Няма такива условия, при които човек да има право да протяга ръка на свободата на себеподобните си. "

"Всеки човек, надминаващ другите по разсъдък и нравствени качества, с изключение на за своята воля и стремежи дава отговор и за другите. "

"Ще пристигна време, когато науката ще изпревари фантазията. "

Няколко седмици след своя 77-ми рожден ден Жул Верн сероизно заболява. Чекмеджетата на бюрото му се пръскат от приключени ръкописи. Жул Верн резервира схващане до самия си край. Почива безшумно, в наличие на фамилията си, на 24 март 1905 година Погребан е покрай дома си в Амиен. На гроба му е подложен монумент, на който е изобразен Жул Верн, излизащ от гроба с протегната към звездите ръка.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР