Жозеф Жул Франсоа Феликс Бабински Previous Next Ако всичко изглежда

...
Жозеф Жул Франсоа Феликс Бабински Previous Next Ако всичко изглежда
Коментари Харесай

Ако всичко изглежда наред, може да имате анозогнозия

Жозеф Жул Франсоа Феликс Бабински

Previous Next Ако всичко наподобява наред, може да имате анозогнозия 25 септември, 2019 07:15 | от Мартин Дамянов | Природа

Думата „ анозогнозия “ безусловно значи „ неосъзнаване на болест “ и е измислена от френския невролог Жозеф Франсоа Бабински през 1914. Анозогнозия може да се отнася за всевъзможен тип незнание по отношение на всяка болест, в това число и халюцинациите или илюзиите при шизофрения и маниакална меланхолия, за които човек е единствено в отчасти незнание. Пълната анозогнозия нормално е съпроводена от слепота и изключително от хемиплегия – парализа на едната половина от тялото поради удар.

Причините за анозогнозията са към момента значително незнайни. Някои психолози настояват, че положението е случай на извънредно отказване, задействано от защитните механизми на мозъка, и все пак има някои доказателства, които сочат, че аргументите може да не са на напълно психическа основа. В случая с хемиплегия, анозогнозията идва единствено при увреждане на дясната част на мозъка и в никакъв случай на лявата – в случай че е просто извънредно отказване, щеше да има идентичен късмет да се прояви при увреждане и на двете полукълба.

Всъщност е изненадващо мъчно да накарате един пациент с анозогнозия да осъзнае, че е неподвижен. Ако го накарате да направи нещо с парализираната си ръка, да вземем за пример, той ще кажем че усеща и вижда придвижването, макар че такова действително няма. Ако ги накарате да пляскат, те ще размахат единствено едната си ръка във въздуха, само че все пак няма да виждат нищо извънредно. Когато им извърнат внимание, че другата им ръка не се движи, те нормално измислят някакви извинения – изтощени са, имат артрит…

В най-лошите случаи те даже не помнят за личните си крака – най-често за парализираната си ръка. Пациентите ще отхвърлят, че тази ръка е тяхна, даже когато им бъде категорично посочено да видят, че тя е обвързвана с тялото им.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР