Живял някога богат търговец, който имал четири жени. Четвъртата си

...
Живял някога богат търговец, който имал четири жени. Четвъртата си
Коментари Харесай

Притча за четирите жени на търговеца и истинските неща от живота

Живял в миналото богат търговец, който имал четири дами. Четвъртата си жена, той обичал най-вече, обличал я с най-скъпите облекла и задоволявал всичките ѝ прищевки.

Давал ѝ единствено най-хубавото. Той също обичал доста и третата си жена и я показвал на всичките си другари, само че непрекъснато се страхувал, че един ден тя ще го изостави поради различен. Търговецът, несъмнено, обичал и втората си жена.

 жена Unsplash

Тя била негова доста добра другарка и била постоянно нежна, деликатна и търпелива. Когато той имал проблем, постоянно можел да й се довери и знаел, че може да разчита на нея в сложни времена. Първата жена на търговеца била доста предан сътрудник и съдействала за повишаването на неговото благосъстояние и великолепие. Въпреки това той не я обичал, и макар че тя го обичала мощно, рядко я забелязвал.

Един ден мъжът се разболял и схванал, че скоро ще почине. Попитал четвъртата си жена: „ Обичах те повече от всички, обличах те с най-скъпите облекла и постоянно се отнасях с теб добре. Сега ще ми правиш ли компания и ще дойдеш ли с мен, когато умра?”

„ Няма начин” – споделила четвъртата жена и си тръгнала, без да каже нищо повече. Нейният отговор се забил като изострен нож в сърцето му.

Търговецът, изтръпнал от болежка, се обърнал към третата си жена: „ Обичах те през целия си живот. Сега, когато загивам ще ме придружиш ли?”

 жена Unsplash

„ Не!” – дала отговор третата жена. „ Животът е прекомерно прекрасен. Когато умреш, аз ще се оженя още веднъж.” Неговото сърце потънало в тъга още повече.

Тогава той попитал втората си жена: „ Винаги съм се обръщал към теб за помощ и постоянно си била до мен. Когато умра ще ме придружиш ли за компания?”

 жена Unsplash

„ Съжалявам, само че не мога да ти оказа помощ този път” – дала отговор втората брачна половинка. „ Най-много мога да те изпратя до гроба.” Търговецът бил сломен.

Тогава се чул глас: „ Аз ще дойда с теб и ще те съпровождам, където и да отидеш”

Мъжът се огледал и това била първата му жена. Тя била толкоз слаба, тъй като страдала от недохранване. Дълбоко омекотен, търговецът въздъхнал: „ Трябваше да се грижа повече за теб, когато имах късмет!”

Мъдростта от тази алегория се схваща, когато узнаем какво съставляват четирите дами:

Нашата четвърта жена е нашето ТЯЛО. Без значение какъв брой време и старания ще отделяме за него, с цел да наподобява добре, то ще ни напусне, когато умрем.

Нашата трета жена са нашите ПРИТЕЖАНИЯ, СТАТУС и БОГАТСТВО. Когато умрем, всичко това ще отиде при другите.

Нашата втора жена са нашите СЕМЕЙСТВО и ПРИЯТЕЛИ. Без значение, какъв брой дълго са били с нас, най-вече да ни съпроводят до гроба ни.

Нашата първа жена е нашата ДУША, постоянно подценявана в гонене на благосъстояние, мощ и удоволствията на егото. Но нашата душа е единственото, което ще ни следва и ще бъде с нас, където и да отидем. Затова развивайте я, подсилвайте я и се грижете за нея в този момент! Тя е вашият най – огромен подарък, който оферирате на света.

 жена Unsplash
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР