Животновъдството у нас има нужда от допълнителен финансов ресурс. В

...
Животновъдството у нас има нужда от допълнителен финансов ресурс. В
Коментари Харесай

Зам.-министър Неделков: Животновъдството у нас има нужда от допълнителен финансов ресурс

Животновъдството у нас има потребност от спомагателен финансов запас. В тази връзка в новата ОСП 2023-2027 година се планува доста увеличение на средствата за агроекология. Това е финансов запас, който може да бъде ориентиран към отглеждането на животни у нас, за то да бъде по-конкурентоспособно. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков по време на уебинар на тематика: „ Намаляване на излъчванията от парниковите газове в млечното говедовъдство ". Домакин на събитието бе Министерство на земеделието, храните и горите.

Заместник-министър Неделков уточни, че за първи път е повдигната тематиката за ограничение на парниковите резултати в отглеждането на животни у нас. „ В селското ни стопанство не е въведен все още метод за намаляването на тези резултати. Секторът би трябвало да се развива, съгласно новите условия. Поголовието от животни се усилва, само че в същото време е належащо да се ограничи въздействието на метана ", сподели той.
Според него, намаляването на излъчванията не зависи от поголовието, а от храненето на животните.

" По този метод слагаме основите на един предстоящ сериозен ангажимент на страната ни за увеличение на поголовието и продуктивността, само че в същото време с намаляващи излъчвания на парникови газове. Считам, че повдигането на съответния въпрос е от извънредно значение за европейското развиване на бранша и по-конкретно говедовъдство в България ", съобщи заместник-министър Неделков.

Основни акценти в срещата бяха задачата за нововъведения в селското стопанство във връзка с климата, показана от госпожа Кирстен Луксбахер, аграрни консултант на Департамента по земеделие на Съединени американски щати в Посолството на Съединени американски щати в Берлин, Германия, както и жизнеспособната тактика за понижаване на метана.

Министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков поздрави участниците в събитието и съобщи, че има вяра в навременните решения от извършената полемика. Той означи, че тематичният ракурс е значим и настоящ с оглед актуалните стандарти в отглеждането на животни.

Участие в срещата взеха още изтъкнатият професор по хранене на животни Александър Христов от Щатския университет на Пенсилвания, Съединени американски щати и доктор Аудино Мелгар Морено от Земеделския институт за нововъведения на Панама, които изнесоха презентации по тематиката. В полемиката се включиха и представители на говедовъдните организации в страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР