Животът все повече поскъпва и цените на почти всички видове

...
Животът все повече поскъпва и цените на почти всички видове
Коментари Харесай

Обясниха как търговците прикриват качването на цените

Животът от ден на ден нараства и цените на съвсем всички типове артикули и услуги се повишават с огромна скорост. Според последния отчет на КНСБ с 200 лв. на месец се е нараснал нужният месечен приход за прехрана на живот в последните 6 месеца по отношение на предходната година. Знаем, че причина за това е инфлацията, която следим по целия свят, само че в последно време у нас се употребява и терминът шрингфлация.

" Това е опит на търговците да прикрият качването на цените. Знаем, че в случай че отидем пред щанда в магазина и нещо, което купуваме постоянно коства 1 лева, в случай че търговецът увеличи цената - ние незабавно ще видим, тъй като купуваме това всеки ден, обаче в случай че той понижи количеството, запазвайки цената от 1 лева, най-вероятно 80% от хората няма да виждат. Това го видяхме преди доста години. Спомням си, че една кофичка кисело мляко постоянно беше 500 гр., в даден миг се появиха 450 гр., 400 гр.. Правим компромис с качеството, само че това е от години ", каза Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори " в студиото на " България заран ".

Според него всичко зависи от опаковките, тъй като те са сложни за смяна.

" Ако вие продавате вино и в целия свят откритата процедура е да бъдат от 700 мл., и в случай че отидете в стъкларския склад и си поръчате от 600 мл., най-вероятно ще ви изискат огромна цена за тези бутилки. Така че там не виждаме никаква смяна. Но в случай че продавате нещо в пакетче - тогава става доста елементарно ", поясни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че недоволството на потребителите е основно поради повишаването на храните там, където няма шрингфлация.

" Тази инфлация е донесена, ние с нищо не сме я провокирали. Но е хубаво, че започнаха да се ползват ограничения за ограничение на инфлацията. Зависи и от развиването на войната, тъй като знаем, че поради нея горивата нарастнаха, това се придвижва по веригата. За нас е значимо да има наваксване на приходите, изключително за обществените групи ", акцентира Николов.

Попитан от какво най-често пести българинът поради високите цени, той отговори: " От сила. Сега е топло и този въпрос не е на дневен ред, само че доста бързо ще пристигна зимата. И другият огромен запас е тъкмо при храните. Има проучвания, които демонстрират, че ние изхвърляме 1/3 от храната. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР