Животът с диабет изисква промени в хранителните навици (и двигателната

...
Животът с диабет изисква промени в хранителните навици (и двигателната
Коментари Харесай

Кои плодове са забранени за ядене при диабет


Животът с диабет изисква промени в питателните привички (и двигателната активност), а актуалната медицина предлага кои храни да се заобикалят и по какъв начин да се откри здравословен диетичен режим. Плодовете освен имат почтено място в него, те са потребни и целесъобразни при диабет – с изискването да се избират тези, които са небогати на плодова захар и не провокират внезапно повишаване на глюкозата в кръвта. Затова при диабет би трябвало да се знае, че има и група на неразрешените плодове. 
Защо диабетиците би трябвало да внимават какви храни употребяват?

Правилното хранене е също толкоз значимо при диабет, колкото и придържането към назначената лекарствена терапия. От здравословната диета зависи постигането и поддържането на кръвната захар в норма, без да се позволяват интервали на хипер- и хипогликемия. Спазването на верен хранителен режим може да отсрочи доста потребността от лекарствена терапия при диабет вид 2, инсулинова устойчивост, преддиабетно положение. Главната рекомендация за хранене на Центровете за надзор на болесттите в Съединени американски щати (CDC) в тези случаи е в менюто да доминират зеленчуци, които не съдържат нишесте – броколи, карфиол, спанак, зелен боб, повече пълнозърнести артикули и източници на фибри (продукти, съдържащи най-малко 2 г фибри на порция). Количеството въглехидрати в храните дефинира какъв брой и с каква скорост се повишава кръвната захар – да вземем за пример, с чаша плодов сок това става по-бързо, в сравнение с при изяждане на цялостен плод. Силно целесъобразно е при проблеми с кръвната захар някои храни да бъдат изцяло лимитирани, като сериозна част от обичани до неотдавна плодове влизат в групата на неразрешените плодове при диабет. 
Плодове, които диабетиците би трябвало да заобикалят
 

Повечето плодове са богати на захари и по тази причина не всички се позволяват в менюто при диабет. Макар да няма „ неприятни “ плодове, въпреки всичко някои би трябвало да се заобикалят заради доста високо наличие на захар и риск от хипергликемия за пациента. Към неразрешените плодове се числят: 

банани

портокали

грозде

ананас

любеница

манго

фурми

круши

Те са прекомерно сладки, т.е. имат висок гликемичен показател (спадат към храните, богати на въглехидрати) и при консумация водят до внезапно повишаване на кръвната захар - положение, което пациентът би трябвало да се научи да предотвратява. 

Важно е неразрешените плодове да се заобикалят на ежедневна база от хората с диабет, само че за всеки е мъчно да устоява на изкушенията. Затова тези пациенти минават образование, което цели освен да сътвори верни хранителни привички, само че и да “превъзпита ” усета. С времето стимулираният пациент привиква към разрешените храни и по натурален метод не помни усета на нежелателните артикули в менюто, в това число на неразрешените плодове. Нуждата от сладко се овладява с времето, а и човек минава към приложимост на безвредни подсладители. Колкото по-скоро бъде прекратена връзката “Хапва ми се нещо сладко - да изям един плод ”, толкоз по-добре, защото тя води до консумация на неразрешени плодове. 
Позволени плодове при диабет
 

И при диабетици, и при здрави хора най-полезни са плодовете, които не провокират високо въглехидратно натоварване, споделят диетолозите от CDC. Това са плодове с наситени, тъмни цветове като боровинки, къпини, малини, вишни, киви, които са небогати на захар и богати на фибри и антиоксиданти. За разлика от неразрешените плодове, изброените имат тръпчив усет и не носят риск от хипергликемия. 

Здравословното общо количество плодове за всички е по към 300 г на човек на ден, разграничени в 2 порции. За по-бавно асимилиране от организма и по-плавно повишаване на кръвната захар се предлага плодовете да се комбинират със здравословни мазнини – да вземем за пример с ядки или ядкови млека, тахани и др. 
Как да контролирате дейно кръвната захар?
 

При диагноза диабет пациентите би трябвало да се обучат да поддържат кръвната захар в прицелните правила, без да позволяват интервали на внезапно повишаване или намаляване. Главната цел е да се предотвратят или да се отсрочат допустимо най-дълго затрудненията на заболяването като сърдечносъдови и бъбречни болести, загуба на зрение, диабетна невропатия и други Препоръчва се ежедневно премерване на кръвната захар с глюкомер – какъв брой постоянно, зависи от вида диабет и лекарствената терапия. Натруционистите от припомнят, че вярното хранене и положителната физическа интензивност са основните условия за поддържане на кръвната захар в нормите във всекидневието. В менюто за диабетици доминират зеленчуци, несъдържащи нишесте, и разнородни източници на фибри. Консумацията на плодове е умерена, като се изключват по-сладките, които би трябвало да бъдат възприемани като неразрешени плодове. Отличен асистент са и качествените хранителни добавки, основани особено за диабетици.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР