Живея в Китай от 30 години и за първи път

...
Живея в Китай от 30 години и за първи път
Коментари Харесай

Масови протести в Китай: Хората гледат футбол и виждат, че по стадионите не носят маски

" Живея в Китай от 30 години и за първи път виждам толкоз открит и нескончаем яд против държавното управление на Китайската национална република. WeChat избухва с протестни видеоклипове и гневна рецензия, а гражданското непокорство се разраства. Това е сериозен тест за ръководството на Китайската комунистическа партия ", написа в Twitter синологът Дейвид Мозер, създател на книгата " Милиард гласове ".

Постът му бързо набира известност, а в отговор разнообразни профили споделят видеа от улиците на Шанхай, на които се виждат хора по улиците.

Кореспондентката на датската медия Trouw в Китай Ева Рамело също разгласява серия от фотоси и видеоклипове. На някои от тях се виждат силите на реда, които, по думите ѝ, са разделили протестиращите на групи и са почнали да ги арестуват.

This is now on Wulumuqi (=Urumqi) lu in. People holding up white sheets of paper. ‘We don’t need to write anything on it. It is a symbol of the revolution of the people’, someone says. (Don’t manage to send videos.)
— Eva Rammeloo (@eefjerammeloo)
За митингите в Китай се разчу тези дни поради в света в Централен Китай.

Видеоклипове в обществените мрежи демонстрираха стотици чиновници на Foxconn да показват недоволството си от изискванията на работа. Проблемите стартират предишния месец, когато голям брой служащи напущат индустриалната база в град Джънджоу заради опасения от разпространяване на COVID-19. Част от тях са върнати на работа с обещания за повече пари, наети са нови неквалифицирани фрагменти, само че най-после всички се оказват малко или доста излъгани и най-много затворени зад стените на проиводствената баз, без право да напущат, поради разпространяването на вируса.

" Онова, което промени настроенията в последните няколко дни обаче е Световното по футбол в Катар. Гледайки мачовете по малкия екран, китайците видяха, че посетителите на стадионите не носят маски ", изяснява Дейвид Мозер.

В огромните градове, в това число Пекин, доста поданици са затворени в домовете си.

Шанхай, най-гъсто обитаемият град и финансов център в Китай, стегна режима за тестване в събота за влизане в културни обекти като музеи и библиотеки, и изисква хората да показват негативен тест за Covid, изработен в границите на 48 часа. В предходните дни беше 72 часа.

Паркът Чаоянг в Пекин, който е известен измежду бегачи и феновете на пикници, още веднъж беше затворен, откакто беше отворен за малко.

Според Reuters митинги са избухнали и в крайния западен китайски район Синцзян. На клиповете в обществените мрежи се виждат тъпли, които скандират против облечени в бели защитни костюми хора. До ескалацията се стигна след пожар в постройка, който аргументи гибелта на 10 души.

Тълпите скандират „ Край на блокадата “ и размахват юмруци във въздуха. Reuters удостоверява достоверността на фрагментите. Те са от столицата на Синдзян Урумчи.

Welcome to China

— Doğu Türkistan (@uygur_haber)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР