Живеем в свят на разделения и противоречия, в който все

...
Живеем в свят на разделения и противоречия, в който все
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Живеем в свят на разделения, в тържество на самолюбието


Живеем в свят на разделения и несъгласия, в който от ден на ден отсъства любовта към Бога и към близък, а тържествува самолюбието. Това споделя Негово Светейшество българският патриарх Неофит в свое послание за Осмата неделя след Пасха - Петдесетница, на която се празнува рожденият ден на Христовата черква, оповестиха от Българската патриаршия.

" Обични в Господа братя и сестри, празникът на Светата избавителна Петдесетница изпълва сърцата ни с чиста и светла наслада и ни въздига от преходността и суетата на земното към пълнотата на небесното и богочовешкото. Днес, когато цялата Божия Църква свидетелства за домостроителството на Светия Дух, приближаващ в този свят, с цел да подпечата всичко сторено от Христа Иисуса за нас и спасението ни, се допираме до удивлението на първите Господни възпитаници и дружно с тях съпреживяваме откриването на мистичната действителност на Църквата. Тя е, която Господ съгради (Мат. 16:18), а Духът на Истината, Утешителят - утвърди, с цел да пребъде в нея вовеки (Йоан 14:16), е и продължава да бъде и до през днешния ден това сакрално духовно пространство, в което протича същинският ни живот, който е живот във " вярата, вярата и любовта " (1 Сол. 5:8), живот на духа, живот в пълнотата на богообщението, водещ към богопознанието и вечността ", споделя в обръщението си Негово Светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че Светата Църква е великодушен възвишен подарък за нас - подарък на неизтощимата Божия обич към света и човечеството, нравствен дом, учреден върху непоклатимия камък на вярата, и прикритие за всяка търсеща Бога душа. Без Църквата Христова светът, в който живеем, би се потопил до дъно в земното и преходното, в материалното и греховното, в сетивното и егоистичното. В Църквата на индивида е предоставена опцията да се издигне високо над всичко това и тази опция е действителна, тъй като в нея в никакъв случай не сме сами, а в общението на Светия Дух сме част от цялото създание, от всичко небесно и земно.

„ Нека ценим и свято да съхраняваме този подарък, с цел да бъдем почтени за него и Господ да благоволи над нас, над нашия свят и над Своята Църква, която Той закупи с кръвта Си (Деян. 20:28). Да живеем с признателност към Всемилостивия Бог, с ясно схващане за светостта и единството на Църквата, без значение от човешките ни недостатъци и раздялите, които за жалост внасяме в нея. Да търсим това църковно единение и да работим с старание за него, тъй като единството на светата Христова Църква е единение и на човечеството, персонално единство на всекиго от нас с Бога и светите ангели, с Пресветата Владичица Богородица и всички просияли в святост Божии угодници “, приканва Негово Светейшество.

„ Живеем в свят на разделения и несъгласия, на опълчване и спорове - свят, който като че ли от ден на ден не помни за Твореца и върви по свои пътища, които водят не към заповяданото ни от Бога и мечтано от Него богочовешко единение и безконечен живот, а към все по-голяма беззащитност, безизходност и обезсърчение, към богоборчество и все по-силно празненство на самолюбието и себеутвърждаването за сметка на другия. Свят, в който от ден на ден отсъства любовта към Бога и към близък - любовта, която е най-важното от Божия Завет с човечеството и която Христос ни завеща като белег за принадлежност към Него и светата Му Църква (Йоан 13:35) ", споделя патриарх Неофит.

„ В този свят ние, които изповядваме Христовото име и се стремим да живеем съгласно Христовия Завет, сме призвани да бъдем правилни очевидци на Възкресението и неуморни благовестители на Царството Божие. В нас и делата ни светът би трябвало да може да види и да почувства Божията обич, която в никакъв случай не е серпантина да се излива обилно над всички, и Божията светлина, която просвещава всички и която мракът не може да обземе (Йоан 1:4-5). Тогава и единствено тогава Светият Божи Дух непроменяемо ще ни дарува обновлението, от което се нуждаем, и Господ, както и в апостолските времена, ежедневно ще прибавя към Църквата такива, които ще се избавят (Деян. 2:47). Божията обич и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", насочва благослов българският патриарх.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР