Жива Етика“ има и друго равностойно, но по-малко известно значение

...
Жива Етика“ има и друго равностойно, но по-малко известно значение
Коментари Харесай

Който иска лек живот, по-добре да не живее | Учение за живата етика

„ Жива Етика “ има и друго равностойно, само че по-малко известно значение Агни Йога - философско и етично обучение, което обгръща всички страни на битието – от космологични проблеми до ежедневния човешки живот. Това обучение се основава на книгите, написани от Елена и Николай Рьорих през първата половина на 20-ти век в съдействие с Учителите на Изтока.

Обикновено хората заобикалят думата единство, тъй като се опасяват от нея, а в това време приказват доста за съчувствието, забравяйки, че двете понятия са тъждествени – едното е немислимо без другото. От две близки понятия хората нормално избират това, което носи по-малко отговорност. Съчувствие можем да изразим и накратко, а единението изисква дейности. Това плаши малодушните. Те не желаят да схванат, че уместно изразена, съчувствената мисъл е мощно деяние. Нерядко съчувствието си остава празен тон, вследствие на който не се получава нито творяща мисъл, нито деяние. Съчувствието бива убито от неналичието на мисъл, а единението – разрушено от неналичието на деяние. Страхът пред отговорността прави индивида безмилостен.

Жените би трябвало да вземат самодейността за единство в свои ръце. Това няма да е елементарно, само че белким ще се подчиним на битуващите нелепи привички, щом единният действителен мотор към този момент е назван! Разбира се, доста от наслоеното има историческа основа. Тези бентове би трябвало да бъдат разрушени! Нека дамите от всички племена и религии оказват помощ в градежа на еволюционните стъпала. Всяко закъснение е неприемливо.

Ще срещнете два типа противнички на равноправието, еднообразно отдалечени от еволюцията. Едните, почитателки на харемния принцип, ще кажат, че не трябва да се разрушават вековните обичаи. Другите, негодувайки против досегашното състояние, ще изискват безусловно състезание.

Не мъкнете старите обиди в бъдещето, само че и не защитавайте консерватизма на изживелия времето си обичай. Не ограничавайте свободното знание. Най-добре е същинското пълноправие да бъде наречено пълнолетие. Задълженията на осъзнатото пълнолетие ще освободят бита от грубите привички, сквернословието, лъжата, прашното ежедневие. Ако мислите за новата еволюция не засияят независимо, те би трябвало да бъдат внушавани още от най-ранна детска възраст. В света има доста дами, които изцяло схващат смисъла на пълноправието. Разчитайте на тяхното подпомагане.

Хората се гордеят с унищожаването на робството, само че дали то е унищожено фактически на всички места? Могат ли да спят умерено земните жители, когато някъде човешкото достолепие е унижено до скотско положение? Могат ли хората да се хвалят с достиженията на просвещението, когато знаят, че няма пълнолетие?

Установяването на пълнолетие не трябва да наподобява като някакъв необикновен акт. Естествено положение, то би трябвало да бъде възприемано умерено. Дълбоко в душата си можем да съжаляваме, че не е настъпило по-рано, само че не и да се гордеем с реализирането на нещо, посочено от самата Природа.

Пълноправието значи и цялостна отговорност – другояче би се трансформирало в произвол. Жените имат почтеност, която ще направи еволюцията качествена. Липсва ли присъщ блян към високо качество, възприятието за рационализиране не може да бъде овладяно.

Жената може да бъде и арбитър, и бранител. Несправедливостта ще намалее, когато в съдилищата се утвърди омерзение към недоброто начало. Тази разлика би трябвало да преобрази целия обичай.

Жени, вие сте в положение да разберете съдействието! С тези думи желая да събудя дремещите в дълбините на сърцата огньове.

Грубостта и подивяването доближиха невероятни размери. Диващината нахлу в градовете и тъпче насажденията на духа. Съзнанието всеобщо се върна към положението си от най-тъмните времена. Шумът от машините заглушава вопъла на духа.

Човешката непоносимост и свирепост приказват за надълбоко незнание. Каква изгода, че индивидът се е научил да чете, само че си е останал звяр! И животните се научават да схващат някои знаци, само че си остават подготвени за клане.

Пазете се да не проявявате неправда. Тя е майка на безобразието. Разпознавайте несправедливостта не с думи, а със сърцето си.

Търпението е умишлено, системно схващане за ставащото. Изграждайте го като качество, подпомагащо напредъка. То дава опция на силата да взе участие в събитията, да ги подкрепя и да не въвлича индивида в заблуди.

Който желае лек живот, по-добре да не живее. Който има искания да му се заплаща съгласно заслугите, дано не мисли за висшия свят. Който натрупа благосъстояния в плътния свят, ще е дрипльо във висшия.

Всеки физически досег е акт с огромно напрежение. Звероукротителят знае силата на докосването. Градинарят схваща смисъла на физическата грижа за растенията. Хората обаче не са внимателни в общуването между тях. Виждали сте по какъв начин още с приближаването си даден човек изцяло нарушава ритъма на силата.

Злобата е като ръждата. Злобният неизбежно отравя тялото си и разлага личното си схващане. Злобата е измежду основните фактори за образуването на космични боклуци в хода на човешката еволюция.

Всеки знае, че е по-добре да не допускаш необузданост, в сравнение с по-късно да укротяваш нейното безумство.

На нежелаещите да схванат какво съставлява високомерието ще кажем: избавете се от отвратителния червей на принизяването. Такъв обезценяващ прави една недостойна промяна и самичък крачи по незабележим път. Стараещият се да трансформира близък си в безличие потвърждава нищожността на своята мяра.

Животните в действителност имат развито схващане, изявяващо се освен в процеса на тяхното опитомяване, само че най-много в свободния им живот. Не е неуместно да приказваме и за схващане при растенията. Те имат нерви и освен реагират на светлината, само че могат да се привързват към избран човек. От едната страна е човешката психологична сила, само че от другата – привличането към съответно лице. За да достави наслада на обичания човек, растението е в положение даже да цъфне в извънредно за това време.

Хората не обръщат внимание на ставащото към тях, а се стремят към непознатото. Само то им прави усещане, а най-ценното и близкото не притегля вниманието им и не се учи. Подобна несъизмеримост приказва за неведение и развитото схващане е длъжно да я изкорени. Трябва във всяко едно отношение да се ползва заслужено наблюдаване.

Не си мислете, че хората имат богато въображение. Това креативно качество е рядко събитие. Странно, само че пъстрите зрелища не са подкрепили неговото развиване. Налице е даже противоположното – визиите като че ли се плъзгат по изтъркана повърхност! Не взе участие ли сърцето, всичко външно е без значение.

* От Агни йога „ Аум “, ТЛ Медиа
Изображения: nfo-mir.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР