Житният режим е кратък процес на физическо и духовно пречистване,

...
Житният режим е кратък процес на физическо и духовно пречистване,
Коментари Харесай

Истинският житен режим на Петър Дънов за физическо и духовно пречистване

Житният режим е къс развой на физическо и духовно филтриране, за обновяване на тялото и душата, който е бил практикуван от Учителя Петър Дънов.

Житният режим има 3 стадия (подготвителен, истински и захранване), всеки от които продължава 10 дни. Може да го вършим всяка година, започвайки 2-3 дни след февруарското пълнолуние.

Подготвителен стадий

Ако сте вегетарианец или веган не е нужна специфична подготовка за режима и може да пропуснете този стадий.

Препоръчително е, към 10 дни преди същинския режим, да стартираме да се храним с по-лека храна, като понижим използването на млечни артикули, кафе и сол. Това ще направи първите дни от режима, когато процесът на почистване е по-изразен, по-леки. Желателно е да минем напълно на растителна храна най-малко 5-6 дни преди режима.

Същински стадий

Първия ден сутринта започваме, като кажем един път: " Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за 10 дни ".

Продуктите, които са ни нужни всекидневно са:

– 100 гр жито (то съдържа всички детайли, нужни за поддържане на живота);

– три ябълки (за сърцето);

– девет ореха (за мозъка);

– мед и лимон (за кръвта);

– най-малко 1,5 литра преварена вода.

Плодовете би трябвало да бъдат свежи и здрави. Важно е да измиваме доста добре плодовете и житото с топла вода. Водата би трябвало да бъде чиста, а не от водопровода, тъй като тя е хлорирана. Не се предлага и минерална вода, тъй като тя е наситена с минерални соли съгласно местоположението на извора й.

Житото може да приготвим по няколко метода:

1. Класически (според Георги Петков, записал спомените на сестра Юрданка, която единствена е правила Житния режим с Учителя):

Вечерта измиваме доста добре 100 гр жито и благодарение на лъжица го изсипваме в добре запазващ топлината еднолитров термос. Заливаме го с вряла вода съвсем догоре и затваряме добре термоса, с цел да няма достъп на въздух.

Сутринта от термоса деликатно изливаме единствено житената вода. Изпиваме я на гладно, половин-един час преди закуска, като по избор прибавяме мед и лимон. Необходимо е да задържим малко в устата тази житена вода, като я " дъвчем ". Не би трябвало да я изпиваме на едри глътки, тъй като тя съставлява извънредно мощна и съсредоточена храна.

Житената вода е мощно лекарство, което Учителя ни дава за лечение на нерви, като следователно е належащо да я пием 40 дни. За лекуване, след завършването на житния режим може да продължим да пием житена вода.

За да проведем вярно житния режим, би трябвало да знаем, че водата има лечебна мощ единствено в случай че житото е грухано. Водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме виталната им мощ, в случай че те са непочистени и в недопечен тип. Учителя е употребил през житния режим единствено грухано жито от сорта Бяло жито, а не сурово или покълнало. Употребата на сурово жито е друго упражнение, обещано от Учителя, което не се отнася за житния режим през февруари.

 

2. Алтернативни способи на режима:

Тъй като напътствията в класическият метод са думи на Учителя достигнали до нас по мемоари на братя и сестри, някои почитатели на Учителя вършат модификации въз основата на прочетеното в беседите му за други сходни опити свързани с жито. Вариантите да се храним с жито са:

- авансово да го накиснем в топла, преварена вода за 12-24 ч.;

- да го сварим.

Пробвайте разновидността, който ви е най-вкусен и не ви основава дискомфорт. Ако страдате от стомашни проблеми, сигурно би трябвало да ползвате грухано жито или най-малко да го варите. Може да замените житото с лимец, който е доста по-мек и се подготвя много по-бързо от житото. Като цяло е и по-поносим, поради не толкоз твърдата си обвивка.

Когато същинската част на режима завърши би трябвало да съберем всички боклуци от храната ни (орехови черупки, обелки от ябълки и т.н.), и да ги заровим на някое чисто място измежду природата.

Етап на зареждане

Започваме зареждането на обяд на десетия ден от същинския стадий, като към житото, ябълките и орехите прибавим ангелска чорба, подправена с малко сол.

Ангелската чорба подготвяме, като сварим нялко цели обелени картофа, към които най-после прибавяме магданоз, по избор и черен пипер. Няма посочен прецизен брой картофи, само че би трябвало да бъдем умерени.

В дните след житния режим би трябвало да внимаваме да не преяждаме. За да запазим здравето си е належащо гладко и последователно да преминем към нормалния ни метод на хранене, в естетика с вътрешния ни нюх и възприятие за мярка. В първите дни след режима не е добре да консумираме пържени, мазни, консервирани и пикантни храни. Може последователно да прибавим други плодове, варени или печени зеленчуци, самун без набухватели и други, и по този начин последователно да преминем към нормалното ни хранене.

Грешките в зареждането могат да доведат до стомашно-чревни проблеми, главоболие, неразположение и други

Ето и отговорите на всички въпроси, свържани със Житния режим на Учителя Петър Дънов:

-          Кой може да прави житен режим?

Всеки, които се усеща задоволително стимулиран. Разбира се, в случай че имате съответно заболяване, консултацията с доктор е наложителна.

-          Как биха могли да следват този режим хора с автоимунно заболяване?

 

Зависи от болестта и неговата тежест. Задължително се консултирайте с лекуващия ви експерт.

-          Имам грип/настинка мога ли да върша житен режим?

Да, това е най-хубавото лечебно средство. Необходимо е да увеличите количеството на топлата преварена вода до 7 чаши от 200-250 мл. Учителя предлага тъкмо горещата вода за лекуване на грип /настинка/.

-          Съвместим ли е Житният режим с банкет на медикаменти?

Зависи от болесттите ви, положението ви и медикаментите, които приемате. Консултацията с доктор е наложителна.

-          Житният режим единствено за здрави хора ли е?

Не. Редица болести се повлияват позитивно от използването му.

-          Може ли да се ползва от кърмещи майки?

Не. Няма задоволително сведения за въздействието върху организмите на майката и детето.

-          Какви са изгодите от Житният режим?

Житния режим е неповторима диета, която е лека за следване, не предизвиква метаболитен дискомфорт и стрес за организма, като по едно и също време го пречиства и тонизира. Извън чисто физическото влияние при вярна настройка, житния режим въздейства благотворно върху мислите и възприятията на индивида, прави мозъка по-ясен и избистрен, и ускорява фината сензитивност.

-          Може ли да се пият чай или кафе по време на Житният режим?

Не, само че в случай че ви е мъчно, може да пиете билков или зелен чай.

-          Мога ли да върша Житният режим по-малко дни?

Най-добре би било Житният режим да се направи в цялостната му дълготрайност – 10 дни. Учителя споделя, че на петият ден към този момент организмът се обновява. Колкото съумеете да издържите ще бъде от изгода.

-          Ако по време на режима зародят недоволства?

Обичайно е към втория – третия ден да се премине през общо неразположение, главоболие, нервно напрежение, изключително в случай че сте привикнали с кафе и стимулиращи питиета и храни. Оплакванията се понижават с пиянство на повече топла преварена вода. Ако се появят други недоволства, болки, или се изострят съществуващи недоволства, се посъветвайте с човек, който има опит. Житният режим е пост и на мозъка, тъй че, в случай че при режима изпаднете в нервно напрежение, нервност, мрачни настроения, спрете го. Това е режим за духовно филтриране и би трябвали да ви приведе в бодро и радостно положение, да имате чувство за лекост.

-          Може ли да прекратим режима преждевремeнно?

Да, в случай че се появят някои от гореспоменатите недоволства, не продължавайте. Учителя споделя, че от време на време един ден умишлен повсеместен пост с чисти мисли и усеща е по-добър от 10 дни изработен официално режим.

-          Какво още е значимо да знам?

Трябва да се пие доста вода – тя оказва помощ на очистителния развой.

Много значимо е да се дъвче добре житото, до момента в който стане на каша в устата.

Важно е да се яде в светлата част на деня - след изгрев и преди залез слънце.

Учителя Петър Дънов предлага преди всяко хранене да се стартира с молитва: " Божията Любов носи изобилния и цялостен живот ” /3 пъти/.

Източник:  beinsadouno.org

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР