Жителите на две от най-богатите области в Италия – Ломбардия

...
Жителите на две от най-богатите области в Италия – Ломбардия
Коментари Харесай

Жителите на две италиански области гласуват за по-голяма автономия

Жителите на две от най-богатите области в Италия – Ломбардия и Венето, гласоподават през днешния ден на референдум за повече автономност от централните управляващи. В двете области се създава 30% от брутния вътрешен артикул на страната. В тях живее към 1/4 от популацията ѝ.

Целта на локалните управляващи е да употребяват резултатите, с цел да издействат по-големи отстъпки от Рим. Те декларират, че казусът общо с тези на Шотландия или на Каталуня, които организираха референдуми, с цел да изискат обособяване надлежно от Англия и Испания.

Според английското издание „ Гардиън “ двете области евентуално ще се опитат да се преборят за полуавтономия, която визира главно финансовото и административното им ръководство. Изданието напомня за случая на планинското градче Сапада във Венето, което скоро ще стане част от Фриули-Венеция Джулия - провинция, която е измежду четирите в Италия с полуавтономно ръководство.

Според кмета на градчето с изключение на културната и историческа непосредственост с Фриули, претекст за прекосяването към полуавтономната област е по-добрият финансов надзор, по-доброто опазване на здравето, устойчиви вложения и по-висок стандарт на живот в тази област.

Противниците на референдума в Ломбардия и Венето считат, че това са непотребни разноски. Допитването ще излезе 55 млн. евро, а договаряния за полуавтономия от Рим могат да се водят и без умишлен референдум, в който жителите да изискат новия статут.

Лука Дзая и Роберто Марони, които ръководят надлежно Венето и Ломбардия, обаче настояват, че Рим ги е оставил без избор, отказвайки да се вслушва в апелите им за разговор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР