Жена с увреждания остана без пенсия, заради грешка в решение

...
Жена с увреждания остана без пенсия, заради грешка в решение
Коментари Харесай

Заради грешка на ТЕЛК: Жена с увреждания е без пенсия от 5 месеца

Жена с увреждания остана без пенсия, поради неточност в решение на ТЕЛК. За недоглеждането се схванало месец и половина след издаването на документа. По проблема на Ваня Димитрова има ново решение, което обаче към момента не е влезнало в действие. Така към този момент вече пети месец дамата оцелява с помощ от другари и месечна финансова поддръжка от 126 лв., която ѝ изплащат обществените служби.

Ваня Димитрова е с епилепсия и психологично заболяване. На 20 април се явява за преосвидетелстване от ТЕЛК в столичната Втора градска болница. Решението за 95% понижена продуктивност с непозната помощ е издадено на 12 май. Ваня го получава 4 дни по-късно. На 16 юни решението е заверено от районната картотека в София.

Ваня Димитрова: " След седмица или две ми се обаждат по телефона от ТЕЛК да ми кажат, че има техническа неточност. "

Срокът на непознатата помощ е с 1 месец по-кратък от периода на понижената продуктивност. ТЕЛК издала решението научава за грешката на 29 юни от Национален осигурителен институт. На 7 юли е издадено ново решение, а Ваня е поканена да си го вземе.

Ваня Димитрова: " На 07.07. ми се обадиха на 11 ми споделиха да отида да го взема и след 1 седмица изчакване да отида да го заверя към този момент и всичко е тъкмо. Изчаках една седмица, когато отидох за легализация, ми споделиха няма значение дали е техническа неточност и така нататък Един месец би трябвало да изчакам също и по-късно. "

Така към този момент пети месец единственият приход на Ваня е 126 лв. месечна финансова поддръжка:

" Токът ли да си платиш като имам и банка и съм сама. Приятели и познати са хората, които ми оказват помощ. "

От I състав на ТЕЛК във Втора градска болница обясниха, че грешката е позволена поради програмата, с която работят:

" Работим с електронни системи, десетки пациенти и досиета дневно, и не на последно място сме хора, които позволяват поправими механически неточности. "

Твърдят, още че такива неточности се случват рядко, комисията носи отговорност за тях и са взети ограничения за отстраняването им, предава Българска национална телевизия.

От здравното министерство настояват, че поправката на ТЕЛК решение не би трябвало да изисква доста време. За задачата има няколко разновидността, отвън процедурата за обжалване:

"...Няма планувани наказания при допускане на механически неточности от ТЕЛК/НЕЛК, защото това е възможно в границите на всяка една активност. Съществена в тази ситуация е опцията за корекция на позволената техническа неточност, за което е основана опция... ".

И до момента в който институциите изясняват, че отстраняването на механически неточности, не изисква доста време, Ваня към този момент пет месеца живее със заеми. Организации на хора с увреждания ще изискат промени в законодателството.

" Решението, което е издадено сега, в който се поправя техническата неточност, която е позволена незабавно да влезе в действие. Защото там в самото наличие няма смяна. Всички сме хора и всички можем да сгрешим, само че това не може да бъде за сметка на някои други, които да пострадат ", сподели Веска Събева - ръководител на АРДЕ.

А Ваня е решена да търси правата си в съда:

" При съществуването, че съм без приходи, без нищо. При съществуването, че те бъркат, а в това време се отнасят по най-жестокия метод. "

Ваня е сезирала омбудсмана. А от Национален осигурителен институт дали отговор, че ще стартират процедурата за разпределяне на пенсия откакто получат поправеното решение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР