Жена на 60 години от Монтана се е разболяла от

...
Жена на 60 години от Монтана се е разболяла от
Коментари Харесай

Първи случай на западнонилска треска! Объркали я с инсулт

Жена на 60 години от Монтана се е разболяла от западнонилска тресчица. Новината заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той разясни, че това е първият случай на рисковото заболяване у нас през тази година.

Жената се е оплакала преди седмица, че не ѝ добре. Тя е призната за лекуване в неврологичното поделение на локалната болница с инфектиране на мозъка. В резултат на приложеното ѝ лекуване към този момент се усеща по-добре.

Според проф. Тодор Кантарджиев пикът на болестта, която се придвижва от комарите, се чака в края на август-началото на септември.

Съмнения за западнонилска тресчица имаше и при 6-годишно дете от Русе, само че тя не се удостовери все още. В прилежаща Гърция случаите към този момент са повече от 50, като четирима инфектирани починаха.

У нас през 2018 година от западнонилска тресчица заболяха 15 души, като двама от тях починаха. Тогава в прилежащите ни страни Гърция, Сърбия и Румъния инфектираните бяха стотици, а смъртните случаи десетки.

Симптомите на болестта са гриподобни - висока температура, болки в тялото, изнемощялост, отичане на лимфните възли. При 1 % от заболелите изходът е летален и провокиран от след това развъртян енцефалит или менингит. Това са главно възрастни и хора с отслабена имунна система, както и напълно дребни деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР