Железопътните услуги в Гърция спряха, а кораби останаха в пристанищата

...
Железопътните услуги в Гърция спряха, а кораби останаха в пристанищата
Коментари Харесай

Година след влаковата катастрофа: Протест в Гърция с искания за справедливост

Железопътните услуги в Гърция стопираха, а кораби останаха в пристанищата край Атина в сряда, откакто чиновниците в железниците прекратиха работа, с цел да отбележат годишнината от най-смъртоносната влакова злополука в страната с претенции за правдивост и по-големи нараствания на заплатите, съобщи „ Ройтерс ”.
На 28 февруари 2023 година пътнически трен от Атина за Солун се сблъска челно с товарен трен в прохода Темпе край Лариса, Централна Гърция. В злополуката починаха 57 души. Трагедията беше последвана от всеобщи митинги поради това, което мнозина преглеждат като резултат от десетилетия занемаряване на железопътния бранш в Гърция.
Камбаните на църквите в цялата страна през днешния ден удариха 57 пъти – толкоз, колкото е броят на убитите при злополуката, доста от които бяха студенти, завръщащи се вкъщи след дълъг уикенд. 
Протестиращите, които са от железопътни и болнични чиновници до моряци и учебни преподаватели, се включиха в 24-часовата стачка на най-големия синдикат в държавния бранш в Гърция АДЕДИ, който съставлява към половин милион служащи.
Много от тях, в това число студенти, започнаха да се събират на разнообразни места в центъра на Атина, до момента в който се подготвяха за шествие към гръцкия парламент. Някои от тях издигнаха черен транспарант с надпис: „ Ние не забравяме, желаеме правдивост ".
Началникът на гарата в Лариса беше задържан часове след злополуката. Гръцкото държавно управление споделя, че е евентуално правосъдният развой по случая да стартира през юни.
Много оживели и родственици на жертвите обаче декларират, че политиците, които са предпазени от гръцкото законодателство от наказателно гонене и които единствено Народното събрание може да проверява, също би трябвало поемат отговорност за минусите в системата за сигурност.
Скърбящи фамилии и оживели от злополуката ще участват на панихида на мястото на злополуката в долината Темпе по-късно през днешния ден.
Демонстрантите стачкуваха и против незадоволителното съгласно тях нарастване на заплатите в обществения бранш - първото след 14 години. Работниците споделят, че нарастванията не са задоволително огромни, с цел да компенсират въздействието на възходящите разноски за живот. Вместо това те желаят навсякъде 10 процентно нарастване и по-голямо наемане на чиновници.
Консервативното държавно управление на ръководещата партия " Нова народна власт " усили минималната месечна заплата с 20 % до 780 евро, откогато встъпи в служба през 2019 година, и даде обещание да я вдигне до 950 евро до 2027 г. Месечните заплати в страната обаче към момента изостават от междинното за Европейския съюз, отбелязва „ Ройтерс ”.
Гръцката организация АНА-МПА и гръцката държавна телевизия ЕРТ също преустановиха работа за четири часа (от 12 ч. до 16 ч.) в границите на 24-часовата стачка на АДЕДИ, като оповестиха на уеб страниците си, че няма да предават вести в този период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР