Желатинът е добавка, която се използва най-често в направата на

...
Желатинът е добавка, която се използва най-често в направата на
Коментари Харесай

Кулинарен пътеводител: Производство и приложение на желатин

Желатинът е добавка, която се употребява най-често в изработката на сладкарските произведения. Спомага за увеличение на трайността и твърдата консистенция на изделията. При потреблението на желатин доста от течните артикули могат да се създадат на желе.

Желатинът е изработен от тъканите на живи бозайници, получен от колагенната тъкан, която се намира в съединителната тъкан в региона на свързване на мускулите и костите.

Колагенната тъкан се трансформира в желатин при варене във вода. При изстудяване водоразтворимата колагенна тъкан се трансформира в гел. Налице е полупрозрачна конструкция, която сама по себе си няма усет. Желатинът се създава от плътната тъкан на говедата и свинете.

Има два метода за произвеждане на желатин. Единият способ е произвеждането от тъканите на прасета и говеда, а вторият от рогата и костите.

Желатинът е елементарен за потребление, бързо се разтваря във вода. Има два вида желатин - желатинови листа и желатин на прахуляк.

 Желирани Кремове

В бранша на храните желатинът се употребява за изработката на желирани бонбони, желета, сокове, виновност, млечни и месни артикули.

Използва още при изработката на суфле, крем, нуга, локум, бира, вино, консерви, месни сосове, сирене и прясно мляко. При шоколадовите млека, кремове, замразени сладки се употребява като стабилизатор.

Освен в хранителния бранш, желатинът се употребява и в козметиката, фотографията, медицината. Сребърният бромид е материал, употребен в региона на фотографията, киното, за разкриване на рентгенови лъчи, употребявани в радиографията и в изображенията на пластмасова лента.

Именно при производството на сребърния бромид се употребява желатин. Желатинът се употребява и в козметичната промишленост, изключително в производството на артикули за грижа за косата. Във фармацевтичната промишленост се употребява за изработката на медикаменти, таблетки, серуми, капсули.

Желатинът може да се замести и с други артикули. Например рибена паста - създава се от някои типове водорасли; пектин, който се намира в кората на лимоните и портокалите; глутен - има по-добър усет и мирис от желатина, по-лесно се усвоява от организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР