Желанието ни е още следващата седмица да върнем присъствено децата

...
Желанието ни е още следващата седмица да върнем присъствено децата
Коментари Харесай

Връщането на учениците в клас: всичко, което знаем дотук

„ Желанието ни е още идната седмица да върнем присъствено децата от първи до четвърти клас, само че това зависи от обезпечаването на проби ", заяви на брифинг в понеделник министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Изявлението му пристигна, откакто държавното управление съобщи желанията си да пусне още веднъж учениците присъствено в учебно заведение даже и в областите а най-висока заболеваемост. Единственият метод да се обезпечи естествен учебен развой за децата обаче е те да бъдат тествани постоянно.

Тестове за децата, тест за образованието

Властта отпусна 13 млн. лева и разгласи социална поръчка за доставка на 400 хиляди теста. Фирмите, които желаят да вземат участие в поръчката, могат да подават документите си до през днешния ден, 29 октомври, до 17:00 ч., а техните предложения ще бъдат отворени на следващия ден. Победителят ще разполага с три дни, с цел да достави тестванията, които по проект би трябвало да стигнат най-малко за месец. Ако всичко се случи в заложените периоди, то децата би трябвало да се върнат на учебно заведение още другата седмица.

Тестовете са щадящи – не се взима проба от носа и гърлото, което може да сътвори прочут дискомфорт. Министърът на образованието проф. Николай Денков акцентира, че сходни проби са били налични и до момента в учебните заведения, само че родителите не са разрешили използването им. " Който желае си изпраща децата в учебно заведение, който желае си ги държи у дома ", заключи той на брифинга в понеделник.

" Очакваме тестванията да бъдат един от два типа: или тези, в които с тампонче от устата детето единствено се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и по-късно с пипетка се поставя наличието в теста. И двата вида се употребяват в чужбина, разликите са в това кой взима тестът и по тази причина изчакваме. Ако стартираме да обясняваме и за двата, хората ще се объркат ",  разясни още просветителният министър в изявление пред Bulgaria on AIR.

Единият тип тестове не е нужно да се вършат от здравно лице – министърът даже се надява, че малките екрани ще разпространят запис, с който да покажат на родителите и децата по какъв начин тъкмо се взема тестът. Не е ясно обаче какво ще се случи с към този момент употребяваните проби, защото са медицински боклуци, които би трябвало да се изхвърлят и унищожават.

Ако пробата на някое дете е позитивен, то ще бъде отделено от съучениците си и ще чака някой да пристигна да го прибере. След това би трябвало да му бъде изработен PCR тест в лаборатория и в случай че той също е позитивен, детето ще предстои на 14-дневна карантина.

Кога учениците ще се върнат в клас 

Амбицията на просветителното министерство беше  учениците да се върнат в учебно заведение още другата седмица, само че министърът акцентира, че поради неяснотите по идната организация това може да се случи и до 8 ноември.

Няма обаче точна дата – родителите ще бъдат известени „ най-малко два дни по-рано “, а шефовете ще би трябвало да осъществят организацията по тестването на учениците.

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР