Жълъди – ядливи или отровни и как да се възползваме?

...
Жълъди – ядливи или отровни и как да се възползваме?
Коментари Харесай

Жълъди – ядливи или отровни и как да се възползваме?

Жълъди – ядливи или отровни и по какъв начин да се възползваме? Има някаква кулинарна тайнственост към жълъдите и доста хора не са сигурни дали ядките са годни за консумация или са отровни. Ще ви кажем какво съставлява жълъдът и дали можете да му се насладите или би трябвало да го избягвате.

Преди това би трябвало да отбележим, че от септември нататък плодовете на дъба – жълъдите – са кафяви и узрели и могат към този момент да се берат!

Отровни ли са жълъдите или са годни за консумация? 

По-възрастните хора въобще не си задават този въпрос, тъй като нашите баби и дядовци със сигурност познават вкуса на тъй наречените кафе от жълъди от следвоенния интервал.  Хлябът от жълъди и други храни, които могат да се пекат с брашно, също са правени от брашно от жълъди по време на потребност. Така че това не са кулинарни приказки, а по-скоро способи на подготвяне, които постепенно, само че несъмнено се не помнят в наше време.

Суровите жълъди не са годни за консумация заради високото наличие на танин.  Първо би трябвало да се изпекат, обелят и напоят във вода, с цел да се отстранят танините. След това жълъдите могат да бъдат пюрирани или изсушени и смлени. Така да вземем за пример може да си изпечете богат на хранителни субстанции самун от жълъдово брашно. Кафето, направено от жълъд на прахуляк, също е известно.

Знаете ли, че: иберийското прасе  ( Cerdo Ibérico  в Испания и Porco Preto или  Alentejano  в Португалия) е подвид елитни средиземноморски прасета, постоянно наричани и черни свине. По време на късия си живот от 15 месеца черните иберийски свине (Ibérico) се хранят най-вече с жълъди?

Това придава на шунката несравним усет и характерен мирис. Благодарение на диетата с жълъди, прасетата натрупват скъпа маса и здравословни мазнини. Иберийското месо се слави като едно от най-вкусните на света, а дружно с това, има извънредно потребни хранителни свойства.

Можем ли да ядеме жълъди?

Жълъдите са ядливи , само че и отровни – което на пръв взор звучи необичайно. Когато е недопечен, жълъдът съдържа доста високо наличие на танини, които му придават доста непоносим усет. Ако това не е задоволително възпиращо средство, танините водят до съществени стомашно-чревни недоволства като гадене, коремни конвулсии и диария.

Докато суровите жълъди съдържат огромни количества евентуално нездравословни растителни съединения, наречени танини, вярно сварените жълъди са с ниско наличие на танини и като цяло са безвредни за консумация.

За да станат жълъдите годни за консумация, тези танини би трябвало първо да изчезнат. Това се реализира, като събраните жълъди се изпекат деликатно във фурната, обелят се и се оставят във вода за няколко дни. 

На фотографията от горната страна – плодове на червен дъб (Quercus rubra). След изпичане и обелване, жълъдите се поливат с вода, с цел да се отстранят горчивите субстанции!

При поливане ядките отделят танини във водата, която по-късно става кафява. Водата би трябвало да се сменя всекидневно. Ако водата остане бистра в края на деня, танините са измити от жълъдите и те могат да бъдат изсушени и в допълнение обработени.

За какво са потребни узрелите жълъди?

Жълъдите са доста хранителни. Въпреки че точният профил на питателните субстанции зависи от типа жълъд, всички са цялостни с съществени хранителни субстанции. Жълъдите са с изключително високо наличие на калий , желязо , витамини А и Е и няколко други значими минерала.

Освен това тези ядки са с ниско наличие на калории. Повечето от техните калории идват под формата на здравословни ненаситени мазнини. Порция от 30 грама сушени жълъди съдържа следните хранителни субстанции:

  • Калории: 144
  • Протеин: 2 грама
  • Мазнини: 9 грама
  • Въглехидрати: 15 грама
  • Фибри: 4 грама
  • Витамин А: 44% от референтната дневна доза (РДЗ)
  • Витамин Е: 20% от (РДЗ)
  • Желязо: 19% от (РДЗ)
  • Манган: 19% от (РДЗ)
  • Калий: 12% от (РДЗ)
  • Витамин B6: 10% от (РДЗ)
  • Фолат: 8% от (РДЗ)

Учените също по този начин са разпознали над 60 потребни растителни съединения в жълъдите. Те включват катехини, ресвератрол, кверцетин и галова киселина – мощни антиоксиданти, които могат да оказват помощ за отбраната на клетките ви от увреждане.

Тези антиоксиданти са свързани с голям брой изгоди за здравето , като по-нисък риск от сърдечни болести, диабет и рак.

Жълъдите са превъзходен източник на фибри, които подхранват вашите потребни чревни бактерии. Освен това, жълъдите от дълго време се употребяват като билково лекарство за лекуване на болки в стомаха, отичане на корема, гадене, диария и други постоянно срещани храносмилателни недоволства.

Как можем да използваме и да се насладим на жълъдите?

След като танините бъдат измити, те могат или да бъдат пюрирани и направени в паста, която може да бъде замразена, или могат да бъдат изсушени и смлени на брашно. Именно в това положение техните съставки влизат в деяние, защото жълъдите съдържат огромно количество сила под формата на нишесте, захар и протеини (около 45 процента). 

Има и 15-20 % мазнини. Всичко това дружно дава на брашното добър слепващ резултат по време на обработка, заради което е идеално за тесто. Жълъдите са същинска мощна храна, тъй като дълговерижните въглехидрати освобождават сила в тялото за по-дълъг интервал от време.

Брашното от жълъди може да се употребява за печене на в действителност добър енергиен самун. Той ще ви обезпечи доста сила за дълъг интервал от време

Съвет: В взаимозависимост от типа на потребления жълъд, усетът може да бъде доста безпристрастен, заради което е целесъобразно да подправите тестото авансово. По-дългите жълъди също се белят по-лесно от по-кръглите разновидности.

Ако въпреки всичко не желаете да се катерите по дърветата и да берете същински жълъди, то може да си извършите сладки жълъди у дома!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР