Известно е, че бактериите произвеждат някои от най-отвратителните миризми на

...
Известно е, че бактериите произвеждат някои от най-отвратителните миризми на
Коментари Харесай

Бактериите имат и обоняние

Известно е, че бактериите " създават " някои от най-отвратителните миризми на нашата планета. Наскоро учените откриха, че микробите имат и подушване, а ароматите, които основават, им оказват помощ в битката със стихиите.

Микробиолози от университета на Нюкасъл, Англия, са разкрили, че бактериите имат молекулярен " нос ", който може да засича въздушни преносители на миризми, като да вземем за пример амоняк.

В случая това не е без значение, тъй като амонякът се създава от конкурентни бактерии в същата екосистема.

Оказало се, че " микробите с усет " реагират на амонячната миризма като основават биофилм - или слуз, слепвайки се една към друга за да колонизират компактно дадена повърхност и да не позволен нашественици.

Биофилмите са съществени източници на инфекции при медицински импланти, такива като изкуствени сърдечни клапи, бедрени стави и даже силиконови гърди. На същия принцип обрастват и дъната на океанските кораби, което води до намаляване на скоростта им и до загуби от непотребен разход на гориво.

Но пък някои бактериални биофилми се хранят с нефт и по този начин чистят разливи, като този в Мексиканския залив.

Едно от възможните приложения на откритието е лекарите да се намесят в " ароматната връзка " сред съперничещите си бактерии и да я манипулират в интерес на човешкото здраве.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР