Известна руска журналистка беше задържана в Косово и изгонена заради

...
Известна руска журналистка беше задържана в Косово и изгонена заради
Коментари Харесай

Русия ще спечели! Коя е журналистката Дария Асламова, изгонена от Косово като шпионин

Известна съветска журналистка беше арестувана в Косово и изгонена поради данни, че работи за съветското разузнаване. Тя от години прави репортажи и изявленията от горещи точки по света, само че защитаваните от нея позиции предизвикат от ден на ден подозрения, че публицистиката не е главната ѝ специалност.

Служебно пътешестване, маскирано като фамилна отмора. Така звучи проектът на известната репортерка на прокремълския ежедневник "Комсомолская истина " Дария Асламова, която през уикенда отива дружно със брачна половинка си в Косово.

В началото на август там още веднъж ескалира напрежение сред управляващите в Прищина и етническите сърби поради опит да бъдат въведени нови условия за влизане в страната от Сърбия. Затова Асламова и мъжът ѝ вземат решение да съчетаят фамилно пътешестване до Косово с репортаж за обстановката в страната.

Планът им обаче пропада. Още на сръбско-косовската граница самоличността на съветската репортерка провокира интереса на локалните служби. Следва разпит, възбрана да влиза в Косово 5 години и изпъждане по съмнения, че Асламова в действителност се занимава с шпионаж.

По този мотив косовският вътрешен министър Джелал Свечля разяснява, че доста други страни към този момент са потвърдили, че кореспондентката на "Комсомолская истина " работи за съветските военни разследващи служби под прикритието на публицист.

"Асламова също взе участие в боевете в Украйна, като водеше агитация за съветската инвазия ", добави той и разгласява във Facebook нейна фотография с съветския външен министър на Москва Сергей Лавров.

От "Комсомолская истина " настояха, че Асломова е била в Косово, с цел да отразява напрежението от последните дни сред Белград и Прищина, и оповестиха, че откакто е била разпитана, е освободена и се намира в Сърбия.

Премиерът на Косово Албан Курти пък разяснява пред балканската работа на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че "не е необичайно, че [Асламова] идва от Сърбия, защото Русия желае да я употребява като платформа за дестабилизиране на Балканите и по-специално за офанзива против Косово ".

Преди това съветското посолство в Белград съобщи, че задържането на журналистката е "поредната провокация на непризнато Косово и образец, сочещ, че Прищина напълно подценява базови демократични правила, в това число свободата на медиите ".
Какво се случва на границата
Веднага след освобождението си от косовските управляващи, Асламова разгласява обстоен репортаж на уеб страницата на "Комсомолская истина ", озаглавен "Дайте я на американците, те ще я опаковат и ще я изпратят в Украйна ".

"Планът беше елементарен. Аз и брачният партньор ми - хърватският публицист Роберт Валдец, взехме решение да отидем в Косово за уикенда, с цел да забележим сръбските православни манастири. Защо да не направя и репортаж? Най-важна е чистата истина ", написа рускинята.

Когато доближават сръбско-косовската граница и тя дава паспорта си, двамата са накарани да слязат от рейса и им е обявено, че на журналистката е наложена възбрана да влиза в Косово. Тя твърди, че по-късно служители на реда са им взели телефон, качили са ги на патрулка и са им споделили, че отиват на разпит в Митровица.

Там двамата трябвало да останат в колата, до момента в който най-после пристигнали двама мъже, облечени в черно, за които Асламова написа: "Защо всички момчета от западните разследващи служби се обличат по един и същи метод и се считат за незабележими? Да, наподобяват като крокодили в езеро със златни рибки! "

Мъжете се показали като елементарни служители на реда и почнали да задават серия от въпроси, от които журналистката схваща, че те знаят учудващо доста за нея.
 След изгонването си от Косово Асламова разгласява видео от сръбския град Рашка, в което споделя, че към този момент се намира на
Питат я за нейни изявленията с Лавров, сирийския президент Башар ал-Асад и водача на босненските сърби по време на войната в Боска Радован Караджич. Интересуват се дали се е срещала с ръководителката на френската последна десница Марин льо Пен и за какво е била депортирана от Молдова. Накрая следват въпроси за връзките ѝ с съветското военно министерство и работата ѝ в източния украински район Донбас.

"Как са в този момент нещата на фронта ", попитали косовските чиновници, към този момент отвън протокола.

"Водят се тежки борби. Но съветската войска постепенно, само че несъмнено върви напред. Няма подозрение, че Русия ще завоюва ", дава отговор Асламова, след което изяснява, че Русия води война с Украйна, тъй като не желае "танкове на НАТО у дома ".

В последна сметка разпитващите я мъже я приканват да признае, че работи за съветското разузнаване, само че тя отхвърля. "Познавам добре тази техника на разведчиците. Отстрани въпросът "работите ли за спецслужбите " наподобява неуместно. Кой простак би споделил "да ". Това е... ", приключва репортажа си Асламова.
Югославия, Чечня, Ирак, Украйна
Дария Асламова е родена през 1969 година, омъжена е и има щерка. През 1999 година се е кандидатирала за народен представител.

Тя приключва публицистика в Московския държавен университет "Ломоносов ". В специалността първо се утвърждава с репортажи за разпадащия се Съюз на съветските социалистически републики. По-късно работи в Украйна като боен делегат на съветския агитационен канал "Цариград ". От години е специфичен сътрудник на всекиневника "Комсомолская истина ", прочут с прокремълските си позиции. Изданието към този момент се популяризира в окупираните от Русия територии на Украйна.

През годините Асламова прави репортажи от доста горещи точки - Чечня, Абхазия, Нагорни Карабах, Осетия, Таджикистан, някогашна Югославия, Камбоджа, Руанда, Палестина, Израел, Ирак, Иран. Интервюирала е някогашния иракски президент Саддам Хюсеин и сирийския президент Башар ал-Асад. Арестувана е няколко пъти във военни зони, попадала е в плен.

През 2017 година службите за сигурност на Молдова й отхвърлят да влезе в страната с претекста, че не е в положение да "обоснове повода за визитата си ". Тогава информацията е, че задачата е била да интервюира тогавашния президент на Молдова Игор Додон - корав съдружник на Путин. По-късно Додон осъди решението на службите.

В изявления във Facebook на Асламова от началото на съветската инвазия Украйна се вижда, че още тогава тя е била в източната част на страната.

А когато три дни преди началото на нашествието президентът Владимир Путин изпрати съветски войски в Донбас и подписа укази за независимостта на Донецк и Луганск, Асламова написа: "Плаках като дете от наслада! 8 дълги години… и ето ни! Победа! "

В момента журналистката продуцира и телевизионно предаване, озаглавено "Горещи точки с Дария Асламова ".
"Руската Емануела "
В родината си Асламова е известна и с книгите си, в които разказва половия си живот. Първата излиза през 1994 година и е озаглавена "Записки на неприятното момиче ". В нея тя написа за интимните си контакти с известни съветски персони, измежду които тогавашният ръководител на Народното събрание Руслан Хасбулатов и артиста Александър Абдулов.

Следва нова книга - "Приключенията на неприятното момиче ". И двете по-късно имат продължения. Самата Асламова се снима в голи фотосесии за списания. Нейна разголена фотография, на която държи автомат, даже излиза на първа страница на съветски жълт вестник под заглавието "Горещите точки на Даша Асламова ".

Като пратеничка на "Комсомолская истина " Асламова пътува по света и написа репортажи за школа за тантрически секс, японски садо-мазо салон, лагер на муджахидини в Афганистан, заболели от СПИН гейове във Франция.

Някои от тях са озаглавени "Как прекарах медения си месец в порностудио ", "Индия – по какъв начин медитирах на полови тематики ", "Малките секрети на примерните ученички " или "В Европа в този момент е съвременно хората да се заразяват със СПИН ".

Заради това творчество Асламова получава псевдонима "руската Емануела ", отпратка към една от най-известните порнозвезди в света - холандката Силвия Кристел.
"Български нехора " и "професионални русофоби "
Дария Асламова от години е позната и в България. В своите репортажи тя показва страната като пропаднала поради евроатлантическата си ориентировка.

Още през 2007 година, когато София става част от Европейския съюз, тя разгласява в "Комсомолская истина " огромен текст, озаглавен "Нашите братя българи: "Предадохме Русия, само че я обичаме! "

В него тя задава въпроси като: "Как по този начин вие, българите, можахте да забравите за българо-руската обич? "; "Как можахте да се подчините на Съединени американски щати - с техните военни бази и антируска политика? "

През 2013 година Дария Асламова прави 30-минутен филм, озаглавен "България умира безшумно ", който и до момента може да бъде открит в YouTube. В него рускинята твърди, че резултатът от еврочленството на България е превръщането ѝ в "бедна източноевропейска колония, разорена от монополни компании ".
 Текстът е илюстриран от авторката с нейна фотография
Няйни събеседници във кино лентата са публицистите Валери Найденов и Иво Христов, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, някогашният енергиен министър и екс народен представител от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и други.

През юни 2021 година "Комсомолская истина " още веднъж разгласява просторен репортаж под заглавие: "Как трансформират България в страна на професионални русофоби ". А подзаглавието гласи: "Специалният ни сътрудник отиде при братушките, с цел да види със личните си очи по какъв начин в София надига глава нацизмът ".

В текста Асламова разказва страната като територия, през която НАТО минава и прави каквото си желае. И добавя, че "България е страна на професионални русофоби, живеещи от западни грантове ", въпреки доста от тях да са учили в Съюз на съветските социалистически републики и до през днешния ден да приказват съветски.

Тя разгласява и фотография от Паметника на руската войска с коментар: "Днес руските воини са оповестени в България за окупатори ". И се възмущава, че "български нехора с идентичен възторг се борят освен за събарянето на руски монументи, само че и за издигането на нови - на своите западни "приятели ".

Накрая участва и резюме за България, издържано в стилистиката на актуалната кремълска агитация: "Ще се появи девствена откъм знание територия, в която, сходна на Запада, единствено 17% знаят какво е Втората международна война. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР