Извънредна епидемична обстановка вече няма. С отпадането ѝ бяха закрити

...
Извънредна епидемична обстановка вече няма. С отпадането ѝ бяха закрити
Коментари Харесай

Кой лекува по-леките случаи на COVID в момента? |

Извънредна епидемиологична конюнктура към този момент няма. С отпадането ѝ бяха закрити Коронавирус зоните, в които се диагностицираха случаите на ковид за домашно лекуване. Спряно беше безплатното тестване, проучванията и безплатните медикаменти за болните с ковид. Анексът към Националния рамков контракт, който регламентира на кого, защо и какъв брой ще се заплаща към момента не е подписан, с цел да бъде изрично обозначено кой ще поеме амбулаторното лекуване на Коронавирус.

" Коронавирус зоните все едно в никакъв случай не ги е имало "

" Както и преди, амбулаторното лекуване на COVID го поемаме ние, общопрактикуващите лекари ", сподели пред OFFNews доктор Георги Миндов, ръководител на сдружението на столичните джипита. По думите му с отпадането на изключителната конюнктура е отпаднало безплатното тестване при тях, а сега има и други респираторни инфекции, по тази причина той предлага на пациентите със признаци да си направят смесен тест за грип и Коронавирус.



доктор Георги Миндов

" Така незабавно излиза наяве дали пациентът е с ковид или с грип. Важно е да го знаем в точния момент, тъй като има две противовирусни медикаменти, които се приемат в първите дни на разболяването и имат доста добър резултат. Ако пациентът е с ковид, назначаваме лекуване, както и преди. За предпочитане е да се обади по телефона, с цел да не популяризира инфекцията, идвайки в кабинета ", уточни доктор Миндов и добави, че в последно време има доста случаи на инфектирани имунизирани, въпреки и с леки признаци.

Според него с отпадането на мерките най-съществената смяна е анулацията на безплатните PCR проби, за които персоналните лекари към този момент не могат да издават посоки. Това могат да създадат експертите от извънболничната помощ (напр. пулмолозите), в случай че джипито даде направление за обзор при тях. Направленията за PCR при експертите обаче са в регулативен стандарт (лимитирани) и затова не могат да се издават на всеки пациент със признаци на ковид. Това съгласно лекаря ще ограничи опциите за диагностика и може да усили скритата заболеваемост. Що се отнася до направленията за рентгенови фотоси те могат да се издават по преценка на персоналния доктор или на експерта, в случай че пациентът бъде ориентиран към подобен.

По думите на доктор Миндов отпадането на безплатните медикаменти не е значителен проблем , така като много рядко, при по-тежки случаи, са били предписвани на пациенти на домашно лекуване. " Аз персонално, в практиката си, в никакъв случай не съм назначавал такива медикаменти ", посочи той.

Как ще се промени диагностиката на Коронавирус, след анулацията на безплатните PCR проби при персоналните лекари?

Според доктор Недялко Калъчев, притежател на верига лаборатории, в логиката на изключителната обстановка е имало опция да се построи център за диагностика единствено на коронавирусна зараза. Имало е даже направени стъпки в тази посока и по думите му това би бил " добър казус ". Връщането на тези проучвания единствено в лицензирани лаборатории (сключили контракт по по пакет " Вирусология " и " Клинични микробиология " ) ще ограничи скрининга на болестта, защото по-малко центрове ще имат опция да работят с PCR, а това ще ограничи и достъпа на хората. Това съгласно доктор Калъчев понижава възможностите за следене на разпространяването.

Друг негатив на отпадането на безплатните PCR проби при персоналните лекари е тромавата процедура , по която ще се назначават тези проучвания от в този момент нататък, счита доктор Калъчев.



доктор Недялко Калъчев, фотография: Българска телеграфна агенция

" Досега процедурата беше оптимално облекчена, защото персоналният доктор можеше да издаде електронно направление, системата да генерира код, който той можеше да изпрати на пациента по вайбър или с есемес. С този код, индивидът, който трябваше да се изследва, идваше в лабораторията и след даване на кода, ние получавахме достъп до направлението. Сега експертите, които ще имат право да издават посоки за PCR, не са свързани към тази система и би трябвало да издават хартиени посоки. Това значи, че процедурата за пациента доста се усложнява. За последните два дни нямаме нито един клиент с такова направление ", сподели доктор Калъчев. Според него аргументът, че по-лесният достъп до PCR преди е предизвиквал свръхтестване, е безпочвен, защото 80% от пробите, които са изследвали при тях в разгара на пандемията са били положителни за Коронавирус - т. е. спекулации не е имало.

Той също бе безапелационен, че бюджетът за издаване на посоки за PCR тест на експертите от извънболничната помощ е стеснен, а това ще лимитира и опцията за проучване на пациентите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР