Източник: www.mvr.bg От 27 декември т.г. влизат в сила новите правила

...
Източник: www.mvr.bg От 27 декември т.г. влизат в сила новите
правила
Коментари Харесай

Влизат в сила нови правила при регистриране на пътни превозни средства

Източник: www.mvr.bg

От 27 декември т.г. влизат в действие новите правила при вписване на пътни превозни средства, заложени в признатия и обнародван в Дъждовни води бр. 77/26.09.17г. промени в ЗДВП. Три са главните моменти в записаните нови правила.

Първият касае продавачите на ППС. Те вече няма да бъдат длъжни да показват пред „ Пътната полиция " контракта за покупко-продажба. Казано на популярен език – „ отписването “ на колите им ще е задължение на нотариусите, пред които се изповядва договорката.

Вторият значим миг е за купувачите. Тяхно обвързване е регистрацията на закупено ППС да се извърши в период от един месец. Новите правила важат както за регистрирани у нас ППС, по този начин и за закупени от чужбина.Важно за купувача е да знае, че в случай че не извърши задължението си по регистрация на закупеното от него пътно транспортно средство до два месеца, тогава регистрацията ще бъде прекратена автоматично!

Третата смяна касае построяването на връзка сред нотариусите, които изповядват покупко-продажби за покупко-продажба, и системата на „ Пътна полиция “. От отдел „ Пътна полиция “ при Главната дирекция „ Национална полиция “ прецизират, че към момента Министерство на вътрешните работи и Нотариалната камара работят по техническата съгласуваност на системите. Извършването на тестванията и настройки на системите изисква технологично време.

Това никога не е съображение за неизпълнението на наредбите на закона от приобретателите на превозни средства.

Според закона

От 28. 12. 2017 година в Закона за придвижването по пътищата са в действие следните промени и допълнения (ДВ. бр.77 от 26 Септември 2017г.):

В член 143. е основана нова алинея 15, с която се дава опция служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система, да се приключва регистрацията на записано пътно транспортно средство на притежател, който в двумесечен период от придобиването не извърши задължението си да записва транспортното средство.

В член 144 е основана нова алинея 3, която създава обвързване при прехвърляне собствеността на записано превозно средство на разположение без непрекъснат адрес или адресна регистрация в Република България да се прави след прекратяване регистрацията на превозното средство и връщане на табелите с регистрационен номер в съответната работа за регистрация на пътното транспортно средство.

Съгласно член 144, ал.4, Министерството на вътрешните работи и Нотариалната камара обменят по електронен път информация за регистрираните в страната превозни средства и подписаните контракти.

Новата наредба на член 144, алинея 5 дава възможност при договорка с пътно превозно средство приобретателят да заяви предварително правене на свидетелството за регистрация, в случай че не се прави замяна на регистрационни табели, като информацията се подава към Министерството на вътрешните работи заедно с информацията за сключения договор.

С изменената наредба на член 145, алинея 2 приобретателят на записано пътно превозно средство е задължен в период до един месец да записва придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни транспортни средства по непрекъснатия адрес или адрес на регистрация на притежателя, с изключение на когато пътното транспортно средство е добито от търговец за продажба.

В новата алинея 4 на член 145 е указано, че наредбата на алинея 2 се ползва и при придобиване на собствеността на пътно превозно средство отвън Република България или при придобиване на собствеността посредством обществена продажба.

Съгласно член 177, алинея 5 е планувана санкция в размер на 200 лева за лице, което не изпълни обвързване по член 144, алинея 3 или по чл. 145, алинея 2 (купувач, който в едномесечен срок не записва добитото ППТ, и собственик, който не прекрати регистрацията на ППС преди продажбата на лице без непрекъснат адрес в Р България).

С влезлите в действие промени в ЗДвП отпада задължението за праводателя (продавача) на записано в страната ППС да представя в службата по регистрация копие от контракта за покупко-продажба на ППС.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР