България не приема изявления и поведение, които противоречат както на

...
България не приема изявления и поведение, които противоречат както на
Коментари Харесай

България отхвърля проявата на Силяновска

България не приема изказвания и държание, които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които Република Северна Македония е подписала. Това се споделя в позиции на президента Румен Радев и премиера Димитър Главчев във връзка абсурда в неделя, когато при полагането на клетва като президент Гордана Силяновска-Давкова съобщи, че ще отстоява името на страната да е Македония, а не Република Северна Македония.
През 2018 година Атина и Скопие подписаха Преспанския контракт, с който дотогавашната Република Македония промени името си на Република Северна Македония, а Гърция отдръпна възраженията си към присъединението й към НАТО и Европейски Съюз.
Изявлението на Силяновска провокира вълна от рецензии.
" Всякакъв прогрес в двустранните връзки, както и всяка стъпка на Скопие към Европа зависят от откровеното съблюдаване на договореностите. От точната приложимост на конституционното име на прилежащата страна “, това написа във Facebook гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Според него Гордана Силяновска " подкопава бъдещето на страната си, както към този момент обявиха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел “.
Подобна позиция показаха още в неделя гръцкото Министерство на външните работи и медии в южната ни съседка.
Политици в Скопие също подлагаха на критика Силяновска.
" Потвърждаваме твърдата решителност на страната за недвусмислено съблюдаване на конституционните разпореждания, както и на всички интернационално поети отговорности, като цялостното съблюдаване на Споразумението за стратегическо партньорство сред Република Северна Македония и Република Гърция ", гласи изказване на Министерство на външните работи, ръководено от етническия албанец Буяр Османи, съобщи БГНЕС.
Правосъдният министър Кренар Лога съобщи, че клетвата на Гордана Силяновска е оскъдна, процедурата би трябвало да се повтори или постът да бъде стихотворец краткотрайно от ръководителя на Народното събрание Йован Митревски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР