Източник: В медицинската практика има едно остро бъбречно усложнение, наречено

...
Източник: В медицинската практика има едно остро бъбречно усложнение, наречено
Коментари Харесай

Контраст-индуцирана нефропатия. Защо възниква и как да се предпазим

Източник:

В здравната процедура има едно остро бъбречно затруднение, наречено контраст-индуцирана нефропатия (или за по-кратко КИН). За него може да се мисли при утежняване на бъбречната функционалност до 72 часа след приложение на венозна контрастна материя. Подобна субстанция влиза в основание при редица образни и диагностични изследвания-ангиография, коронарография, компюърна контрастна томография и доста други.

При това положение се следи относително бързо повишаване на серумния креатинин с над 25%. Бъбречната активност прогресивно се утежнява по вида на остра бъбречна непълнота. Често се открива понижаване на количеството отделена урина, намаляване на кратининовия клирънс, нарастванена уреята, пикочната киселина. При още по-тежки случаи се следи обемно обременяване на организма с течности и картината на белодробен застой, сериозно високи стойности на серумния калий, анурия, промени в електрическата интензивност на сърцето. Нерядко болният би трябвало да бъде подложен на относително незабавна хемодиализа.

Механизмът, по който се развива контраст-индуцирана нефропатия предстои на разногласия и полемики заради многостранния си темперамент. Верочтно от елементи се дължи на директното токсично влияние на контрастната материя. Към това се прибавят спазмите на кръвоснабдяващите дребни и по-големи съдове. В резултат понижава кръвоснабдяването във функционално дейните зони. Спада гломерулната дестилация, водещо до каскадата на острото функционално разстройване.

Разбира се това затруднение зависи от доста други фактори, Кои са те?

·

Пъростепенно значение има количеството контрастна материя, която е еизползвана. Смята се, че над 140 мл ( към 5 мл/кг) към този момент може да бъде рискова. Всяко наново контрастно проучване в къс период усилва риска.

·

Вида на употребяваното вещество напълно не е без значение. Материите с по-висока компактност и йодна централизация, както и по-голямата скорост на въвеждане усилват вероятността за КИН.

·

Предхождаща бъбречна увреда завишава риска от сходна реакция. Хронична бъбречна недостатъчносат, единствен бъбрек, положение след бъбречна непълнота са единствено част от образците за това.

·

Други болести като захарен диабет, хронична застойна сърдечна непълнота, артериална хипертония, положение след изострен коронарен случай слагат бъбреците на тестване.

·

Напредналата възраст есамостоятелен рисков фактор

·

Приемането на медикаменти с нефротоксично деяние или такива, които краткотрайно могат да смутят бъбречната активност способстват развиването на КИН, в случай че се одобряват в този сериозен период от време.

·

Предхождаща дехидратация завишава риска от утежняване на бъбречната функционалност заради по-високата централизация на токсичната субстанция в бъбречните тъкани. Забавя се още съответното кръвоснабдяване, както и положителното изчистване от отпадните материи.

Правилната подготовка за една контрастна процедура е от първостепенно значение.

Колкото повече рискови фактори има, толкоз по-важна е вярната подготовка. Профилкатиката на контраст-индуцираната нефропатия е рално най-важното, което може да се направи и надвишава по стойност всички други следващи лечебни действия. От положителната подготовка зависи както да се профилактират затрудненията по този начин и да протече един по-качествен оздравителен интервал.

Свързани публикации.. Как се изследват функционалностите на бъбреците? 0 Бъбречна непълнота. Остра бъбречна непълнота 0 Анурия - индикативен признак на бъбречна непълнота 0

Един от главните фактори, които понижават вероятността за КИН, е положителната хидратация на организма. При съществуване на предхождаща бъбречна увреда това би трябвало да бъде още по-стриктно. Следват се точни правила за въвеждане на нужните течности (между 2 и 4) в интервала 6 часа преди и 24 часа след съответната процедура. Водата и нужните разтвори се одобряват по опция през устата. В композиция се прилагаъ венозно разтвори с друга централизация и водно-солеви състав съгласно нуждата.

Наред с положителната хидратация се предлага да се употребяват и лекарства, намаляващи процесите на нездравословно влияние върху бъбречните тъкани. Такъв резултат има да вземем за пример N-ацетил цистеина (използващ се по-често в практиката със своя лековит резултат на дихателната система), Приемането му, несъмнено в малко по-големи дози, понижава вероятността за нефтопатия или способства за нейното по-леко протичане.4116
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР