Източник: iStockophoto Менопауазалните жените освен, че трябва да се броят

...
Източник: iStockophoto Менопауазалните жените освен, че трябва да се броят
Коментари Харесай

Менопаузата крие риск от рак на ендометриума при някои жени

Източник: iStockophoto

Менопауазалните дамите с изключение на, че би трябвало да се броят с признаците на менопаузата като топли талази, елементарно неспокойствие, компликации при заспиването, е значимо да продължат постоянните си визити при акушер-гинеколога.

Навлизането във възраст, в която репродуктивните опция стават минимални, не смъква отговорността на всяка жена да се интересува и следи за положението на половата система .

Истината е, че профилактичните прегледи са, в случай че не по-важни, то толкоз значими, колкото и преди, тъй като тогава се диагностицират по-голямата част от злокачествените новообразувания на гениталния тракт. Едно от тях е карциномът на ендометриума .

Около 90% от случаите на ендометриален карцином са на дами над 50 години. Заболяването става все по-често диагностицирано. Например във Англия ракът на маточната лигавица е четвъртият най-разпространен карцином измежду дамите.

Заболяването съставлява жлезисти кафези от лигавицата на матката, който губят надзор върху деленето си. Те стартират да губят характерности на обикновено функциониращи кафези и техният брой се усилва неконтролирано. Така туморната маса се популяризира по съседство.

Продължителното деяние на високи дози естрогени без балансиране на резултата им от прогестерон (гестагени) усилва риска от развиване на карцином на ендометриума. Това значи, че главните рискови фактори включват:

1.

Късна менопауза – след 52-годишна възраст;

2.

Затлъстяване – става известно, че мастната тъкан не е инертна. Тя интензивно отделя биоактивни вещества, които трансформират организма ни. Естрогените са едни от тях. Затова затлъстяването в постменопаузалната възраст е сериозен рисков фактор за естроген -чувствителни карциноми, какъвто е ендометриалният.

През този интервал вместо хормонално успокоение заради затихналата невро-хормонална ос, затлъстелият организъм се подлага на естрогенова вълна от мастната тъкан, която към този момент няма функционално значение.

3.

Еднометриална хиперплазия – задебеление на маточния лигавичен пласт. Това е незлокачествен развой към момента, само че заради риска от изродяване, в допълнение диагностично инвестигиране е належащо до отменяне на карцином.

4.

Поликистичен овариален синдром – заболяване, при което постоянно настъпват ановулаторни цикли, което значи, че липсва тласък за формиране на прогестрон.

5. Други: захарният диабет вид 2 , приема на тамоксифен, потреблението на орална контрацепция единствено с естрогенов препарат.

Заболяването може да протече без признаци първоначално. Единственият признак може да е кървенето в постменаузалния интервал. Затова всеки подобен епизод наложително изисква търсенe на лекарска помощ.

Понякога кървенето се случва да е в перименопаузалния интервал, когато менструалния цикъл все го има, само че е неточен. Така може да се пропусне. Затова постоянното посещаване на акушер-гинеколог е от голяма важност.

Диагнозата се слага посредством трансвагинална ехография и хистологична верификация на злокачествения развой. Всяко задебелние над 5 мм

на маточната лигавица при менопаузална жена, открито на ултразвук, изисква изключване на ендометриален карцином.

Материал за проучване от кухината на матката може да се вземе посредством кюретаж или при хистероскопия . Хистероскопията с биопсия е пожеланият способ през днешния ден, тъй като разрешава да се огледа цялата маточна празнина,

да се локализира процеса и да се извърши прицелна биопсия.

Свързани публикации.. Коя хормонална терапия е най-подходяща при менопауза? 0 Как да предотвратим вагиналната недоразвитост при менопауза? 0 Рак на ендометрума - какви са признаците? 0

Лечението е хирургично и зависи от разпространяването на процеса и ангажирането на прилежащи органи и лимфни възли. Обикновено се отстранява матката дружно с маточните тръби и двата яйчника (тотална хистеректомия с билатерална слапинго-оофоректомия). Операцията може да се извърши с прорез през коремната стена или лапароскопски. При засягане на лимфни възли те също се отстраняват.

В случаите, когато хирургично лекуване не е допустимо заради медицински показания може да се употребява лъчетерапия , която да е бъде външна и вътрешна, в кухината на матката. Химиотерапията демонстрира най-малък позитивен резултат.

Добрата вест е, че открит в точния момент в ранните стадии на развиване, карциномът на еднометриума е с доста добра прогноза. Преживяването с 20 години се следи в към 80% от случаите. Това значи, че постоянната грижа за здравето и положителната връзката сред пациент и доктор би трябвало да продължи дълго, с цел да даде своите плодотворни резултати.

4235
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР