Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Посещението в лабораторията за

...
Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Посещението в лабораторията за
Коментари Харесай

Убождане без страх: как да помогнем на детето да не се страхува от кръвните изследвания

Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Посещението в лабораторията за взимане на кръв всекидневно е обвързвано със стрес. Страхът от иглата постоянно възспира даже възрастни хора от осъществяване на проучване. Но без значение дали назначените проби са профилактични или заради заболяване, предварителната подготовка и информирането по отношение на процедурата, която Ви чака, ще понижи напрежението и ще увеличи успеваемостта. Още по-голямо значение има подготовката, в случай че следва проучване на Вашето дете.

Децата са разнообразни, не всички се опасяват еднообразно. При всички случаи Вашето успокоение и убеденост ще дадат на детето положителна противоположна връзка какво да чака.

Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда работи всеки ден и екипът постоянно се среща със страха на дребните пациенти. Практиката обаче демонстрира, че с повече старания отстрана на възрастните – родители, лаборанти, лекари - съвсем всяко дете може да бъде посрещнато и изпратено с усмивка.

Можете да намалите неговия боязън и натегнатост с някои простички, само че доста ефикасни дейности:

Свързани публикации.. Хрема и кашлица: значимите обстоятелства за баналните детски заболявания през зимата 0 Когато детето боледува. Пътеводител от доктор Масларска и доктор Лисички 1 В пика на грипната вълна лекари поучават: не се самолекувайте! 0

Информирайте се какво да очаквате и по какъв начин да се подготвите:


Попитайте авансово в лабораторията дали операцията ще бъде с убождане от вена или от пръст (може да бъде и петичка). Усещането е доста друго и за всички ще бъде по-лесно, в случай че детето не е ненадейно. Попитайте има ли опция за прилагане на местен анестетик, който да се намаже на мястото на убождането за да понижи болката. Информирайте се по отношение на приема на вода преди операцията. Обикновено е мощно целесъобразно да дадете на детето си задоволително количество вода преди да посетите лабораторията. Това ще спомогне за две неща: по-лесно предоставяне на урина за проучване и по-добро напълване на вените, а оттова по-лесна венепункция. Има особени случаи, в които обаче това не се предлага, информация за тях можете да получите в лабораторията. Ако имате опция, посете авансово лабораторията, с цел да се запознаете с местонахождението й, с процеса на основаване на поръчка, вписване на посоки, изчакване в чакалнята, дълготрайност на операцията. Можете да поговорите с доктор или лаборант в лабораторията и да ги информирате в случай че Вашето дете има специфични потребности. Това ще редуцира продължителността на престоя по време на самата операция и ще сътвори възприятие на рутина, което да успокои детето Ви. Ако нямате опция да посетите авансово лабораторията, можете да се обадите по телефона или да се свържете през електронната поща, с цел да зададете въпросите, които Ви вълнуват.

Информирайте детето си за идната операция:


Най-добре е авансово да информирате детето си за това, че би трябвало да му се вземе кръв. Най-често, когато детето знае какво да чака, то е по-малко обезпокоеното по време на самата операция. Някои родители се тревожат, че в случай че детето им знае авансово за идното проучване, то прекомерно дълго и мощно ще се тормози по тази причина. Доказано е, че за множеството деца е добре да им съобщите какво ги чака ден-два преди визитата в лабораторията.

Разкажете на детето си какво да чака като ползвате картинки или разнообразни извършения. Бъдете откровени с него, кажете му, че фактически може малко да боли, използвайте изрази като: „ Някои деца споделят, че усещат нещо като ощипване “. Обяснете му, че продължителността на операцията няма да е по-дълга от една детска песничка.

Уверете го, че е изцяло обикновено да не харесва това, което му следва. Стимулирайте го да изрази това, което усеща. Не говорете доста за болката и дискомфорта, които може да изпита. Вместо това насочете вниманието му към това, което би трябвало да направи. Помогнете на детето си да разбере, че неговата съществена задача по време на операцията е да остане умерено и да не мърда. Това ще помогне взимането на кръв да приключи по-бързо, безвредно и с по-малко дискомфорт.

С разнообразни техники за релаксация и под формата на игра, според от възрастта на детето, можете да упражнявате това. Например: Дълбоко дишане (правене на сапунени мехури помага); Стягане и разпределяне на мускулите; Взимане на обичаната играчка с него в лабораторията; В взаимозависимост от възрастта на детето, потребление на музикални или светещи играчки; видеоклипове; филмчета; песнички; При по-големи деца можете да им предложите да затворят очи и да си показват обичано място или събитие. Направете проект на визитата в лабораторията дружно с детето си. Това ще помогне то да усеща, че управлява процеса. Този проект може примерно да наподобява по този начин: „ Искам мама или тати да бъде до мен по време на моя кръвен тест. “; „ За да ми помогне да се усещам спокоен, ще взема с мен да гушкам моето мече. “; „ Моята работа ще бъде да заставам имобилен като скулптура. “ Друг печеливш метод е да дадете на детето си авансово да играе с играчки, сходни на употребяваните консумативи по време на операцията (например комплект “Чичо Доктор”).

Опитайте се да бъдете изцяло спокойни, даже в случай че сте нагрегнат или сърдит. Вашият стрес и напрежение ще повлияе върху детето Ви и ще го направи по-силно обезпокоеното.

Трябва ли да остана с детето си по време на операцията?
Това зависи единствено от Вас. Обикновено е по-добре за детето да бъде с родителите си по време на операцията, само че не е проблем, в случай че останете в чакалнята.

Ако изберете да останете в чакалнята, бихме Ви предложили да му дадете да държи обичана играчка или Ваша движимост. След като приключим, ние ще доведем детето Ви при Вас за прегръдка и поддръжка. Ако изберете да останете с него в манипулационната, Ваша съществена задача ще бъде да му помогнете да остане умерено и по опция неподвижно. Ако детето е малко, седнете и го вземете в скута си, поставете неговите крайници сред Вашите, хванете крепко китката му. Следвайте напътствията на личния състав. Препоръчително е детето да бъде добре затоплено. Това спомага за по-лесното напълване на вените и форсира вземането на кръв. Можете да го постигнете като оставите бебето завито с одеало или при по-големите деца като не сваляте връхната им дреха в случай че операцията ще бъде от пръста. Можете да носите със себе си и да дадете на детето вода.

Какво съставлява операцията?
Взимането на кръв е термин, който се употребява, с цел да опише събирането на кръвна проба за тестване. Видът на кръвовземането зависи от възрастта на Вашето дете, количеството нужна кръв и типа на проучванията. Лаборантът или здравната сестра ще вземе или капилярна кръв от пръста/петичката или венозна кръв посредством убождане на вена на предмишницата или китката. Взимането на капилярна кръв посредством убождане от пръстчето или петичката се употребява за приемане на лимитирано количество кръв за тестване. Убождането става благодарение на малко приспособление (стерилен ланцет), което пунктира капилярен съд наоколо до повърхността на кожата. С леко притискане на пръста или петичката кръвта се събира на капки в съответните контейнери. Венозно взимане на кръв се ползва, когато е належащо по-голямо количество кръв или са назначени повече проби. Най-често се пунктират вените по вътрешната страна на предмишницата или горната повърхнина на китката, тъй като в тези зони кожата е минимум сензитивна. Лаборантът може да огледа няколко зони, с цел да откри най-подходящата вена за пунктиране. Имайте поради, че тази процедура при децата е доста по-сложна в сравнение с при възрастните, тъй като вените са по-тънки и по-дълбоко ситуирани. Бъдете търпеливи. Ако не сте сигурни по какъв начин да обясните операцията на детето, ето едно преложение: Първо лаборантът ще стегне с еластична лента ръчичката. Усещането е като че ли някой те е стиснал за рамото; След това ще почисти с памуче/марличка дребен сектор от кожата на предмишницата ти. Това може да го усетиш като охлаждане на мястото; Когато лаборантът вкара иглата във вената и потече кръв в контейнерите, ще усетиш нещо като ужилване, а може даже и нищо да не усетиш; След като лаборантът вземе кръв и извади иглата, ще сложи лепенка на точицата на убождането.

Какво би трябвало да направя след операцията?
Притиснете крепко мястото на убождане за най-малко 5 минути.

Ако превръзката е мощно стегната, свалете я след 15 минути. Обичайна рекомендация е да свалите лепенката след 1 час. Най-лесно и безболезнено това става като я намокрите или по време на къпане на детето. Ако мястото кърви по-продължително, притиснете мощно по-продължително време или се върнете в лабораторията с молба да сменят превръзката. Ако Ви се стори, че макар спазването на всички указания, кървенето към момента продължава, потърсете съвет от персоналния доктор или доктор в незабавно поделение. Ако детето Ви е по-малко от две години, внимавайте да не смъкна и погълне лепенката или част от превръзката. Макар и рядко, след свалянето на лепенката на мястото на убождане може да се появи синина, зачервяване или издутина. Зоната може да е по-чувствителна. Ако това Ви тормози, потърсете съвет от персоналния доктор. Наградете детето си за неговата храброст!

Моля, в никакъв случай не казвайте на детето си: „ Бъди дисциплиниран, тъй като другояче тази леличка ще те убоде с огромната игла “!

доктор Веселина Колева, шеф клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Д-р Колева е приключила медицина в МУ-София през 1995 година Специалност „ Клинична лаборатория” придобива през 2002 година още веднъж в МУ- София. Специализирала е в Гьотинген и Щутгард, Германия поредно през 1998 и 2005 година Преминала е програмата за продан на опит в лечебните заведения на Токушукай в Япония.

След дипломирането си доктор Колева стартира работа в клиниката по "Метаболитни болести " в УМБАЛ „ Царица Йоанна”. През декември 1996 година стартира работа като теоретичен помощник в "Клинична лаборатория " в Национален онкологичен център, където натрупа професионален опит в продължение на 8 години. От 2004 до 2006 година е част от екипа на "Клинична лаборатория " в УБ "Лозенец ". В МБАЛ "Токуда Болница София " е от откриването й.

Има богат опит в организацията и провеждането на клинични изпитвания. Научният й интерес е в региона на туморните маркери, биохимичните маркери на костната обмяна и рисковите фактори за атеросклероза и сърдечносъдов риск.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР