Изтласкани навремето до ръба на изчезването, гърбатите китове са пеели,

...
Изтласкани навремето до ръба на изчезването, гърбатите китове са пеели,
Коментари Харесай

Как ухажват мъжките гърбати китове

Изтласкани преди време до ръба на изгубването, гърбатите китове са пеели, с цел да се размножат край крайбрежията на Австралия. С възобновяване на популацията им конкуренцията се е нараснала и в този момент мъжките би трябвало да се бият, с цел да привлекат женските, съобщи Франс прес. 

Do whales know about the power of love songs? Maybe! Male humpback sing the longest and most complex songs in the animal kingdom, perhaps for the purpose of attracting a mate. Happy!
— DFO Pacific (@DFO_Pacific)
Песента на гърбатите китове, изпълнявана от мъжките, е измежду най-сложните в животинското царство. Макар точната й роля към момента да провокира диспути измежду учените, се приема, че тази музика разрешава на преобладаващ мъжага да " обсеби " женската и да стане неин така наречен основен компаньон.

Мъжките парадират също по този начин с борби и боричкане - разнообразни тактики, които разрешават противниците да бъдат държани на разстояние, и усилват оптимално възможностите за размножаване в стадото. 

Изследване, направено покрай източните крайбрежия на Австралия, където тези големи създания мигрират по време на брачния сезон, демонстрира, че с течение на времето те са съумели да трансформират тези тактики, с цел да се приспособят към еволюцията на популацията.

Промишленият лов през 20-и век тласка типа " до ръба на изгубването ", напомнят създателите на проучването, оповестено в сп. " Къмюникейшънс байолъджи ".  

Във водите на Източна Австралия, където се намира Големият бариерен риф, популацията им е намаляла от 26 000 индивида до към 200 през 60-те години на предишния век.

Whale, what do you know? A new study suggests those melancholy tunes sung by humpback whales may be a sign of loneliness. Scientists who tracked humpback whales in Australia noticed that fewer whales wailed to find mates as their population grew.
— AP Oddities (@AP_Oddities)
Международната възбрана за лов на китове през 80-те години води до удивително възобновяване на броя им: от 3700 индивида, регистрирани през 1997 година, популацията се е нараснала до 27 000 през 2015 година, съгласно проучването на две специалистки от университета на Куинсланд.  

Наблюденията са направени на " неповторимо " място, където огромни стада китове, идващи от Антарктида, се чифтосват доста покрай крайбрежията, споделя Ребека Дънлоп, една от авторките на проучването. 
 
Поведението на китовете, чиято дълготрайност на живота е към 60 години, се учи там от 90-те години на предишния век, като за задачата се употребяват както акустични - за идентифициране на пеещи човеци, по този начин и образни системи за следене.

Изследователките са анализирали данни, събирани в продължение на 18 години, в композиция с биопсии за установяване на пола. Те са открили, че в ранните години огромна част от мъжките екземпляри са употребявали ария като сигнал за привличане на женските.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР