Изтекъл имейл свързва Волфганг Кубицки, спряган за евентуален нов финансов

...
Изтекъл имейл свързва Волфганг Кубицки, спряган за евентуален нов финансов
Коментари Харесай

Зам.-председателят на Бундестага е свързван с лобиране за "Северен поток 2"

Изтекъл имейл свързва Волфганг Кубицки, спряган за възможен нов финансов министър преди неуспеха на съдружните договаряния в Германия, с изказване в поддръжка на " Северен поток 2 ", който съгласно критиците е срещу ползите на Европейския съюз, написа " Гардиън ".

Кубицки, който е заместител водач на Свободните демократи (FDP) и зам.-председател на Бундестага, е изправен пред въпроси за възможни връзки с лобиране в поддръжка на " Северен поток 2 ".

Имейл, забелязан от " Гардиън ", свързва лобирането за " Северен поток 2 " с Кубицки, оставяйки сянка на подозрение върху обещанията за " по-критично " отношение към противоречивата енергийна договорка, които бяха дадени по време на договарянията за тристранна коалиция.

Имейлът е бил изпратен едвам седмица след немските избори на група авторитетни енергийни анализатори и институти и е рекламирал много упорито изгодите от " Северен поток 2 ", който би трябвало да свърже Русия и Германия през Балтийско море.

Той е подписан " в съдействие с Кубицки и Шьолер, юристи ", правната компания, в която Волфганг Кубицки е партньор-основател и от която се допуска, че или получава заплата, или има дял от облагите.

Имейлът е формиран от Франк Елбе, някогашен немски дипломат с връзки с FDP. В него се съдържат обещания, че " Северен поток 2 " ще понижи цената на едро на газа за Европейски Съюз с 32% до 2020 година и че няма да има " никаква правна нужда от съглашение сред Европейски Съюз и Русия ", с цел да се даде зелена светлина на плана.

В отговор на въпроси на " Гардиън " Елбе удостовери, че е работил с правната компания на Кубицки, само че единствено по " наказателни случаи с интернационално измерение ", до момента в който сътрудникът на Кубицки Хендрик Шьолер съобщи, че неговата компания към момента работи с Елбе.

Кубицки и Шьолер отхвърлят да имат клиент с директни връзки с " построяването на " Северен поток 2 ". Елбе обаче не изключва да е имал подобен клиент, само че отхвърля да даде повече информация заради " правни аргументи ".

И в предишното немски политици са защитавали изгодите от " Северен поток 2 ", само че до момента поддръжката за плана се свързваше главно с лявоцентристката Социалдемократическа партия, чийто водач Герхард Шрьодер се причисли към комитета на акционерите на " Северен поток 2 ", скоро откакто се отдръпна от поста си на канцлер през 2006 година

" Бившият дипломат Елбе наподобява лобира за " Северен поток 2 " и поддържа тесни връзки с Кубицки посредством неговата правна компания ", разяснява Тимо Ланге от самодейността за бистрота LobbyControl.

Политиците от партията на Меркел обещаваха по-критичен метод към подкрепяния от Русия план.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР