Изследват туморен маркер в ДКЦ В проект за изменение на

...
Изследват туморен маркер в ДКЦ В проект за изменение на
Коментари Харесай

НЗОК предлага антителните тестове да са безплатни


Изследват туморен маркер в ДКЦ

В план за изменение на наредбата, определяща пакета действия, заплащани от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, се планува институцията да заплаща медико-диагностично проучване за количествено установяване на антитела от клас IgG против спайк протеина на SARS-CoV-2. Целта е следене на имунния отговор при преболедували или имунизирани против SARS-CoV-2.

Някои действия, които до момента са били осъществявани в болничната помощ, ще може да се правят в профилираната доболнична помощ, съгласно плана. Предвижда се в доболничната помощ да се прави проучване на избран туморен маркер, което ще разреши да се направи оценка на риска за малигнизация или метастази при тумори на яйчниците, се показва в претекстовете на министъра на опазването на здравето.

В плана е планувано в профилираната извънболнична помощ да се прави и проучване на D-димер, което ще послужи за оценка на риска за тромботични затруднения при разнообразни болести, в това число и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, затруднения при пациенти със SARS-CoV-2 зараза и други

Изследване за определяне на най-малко 14 високорискови канцерогенни видове на човешки папиломен вирус също се планува да се прави в профилираната извънболнична помощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР