Изследванията, които касаят любовта, секса и изобщо интимните отношенията предизвикват

...
Изследванията, които касаят любовта, секса и изобщо интимните отношенията предизвикват
Коментари Харесай

Какво се случва в мозъка ни, когато се влюбваме

Изследванията, които касаят любовта, секса и въобще интимните връзките провокират екстаз. В тази публикация събрахме едни от най-интересните и авторитетни от тях, позволяващи да погледнем на сантименталната част от живота от друга гледна точка – тази на науката.

При направени запитвания в няколко големи държави за предпочитаните полезности, оказало се, че сексът е на предпоследно място, отстъпвайки единствено на религията.

Говори ли това за нашите високи морални правила или за това, че запитаните просто хитруват, представяйки се в по-добра светлина? Вероятно да, защото хормоните, които дават отговор за нашите усеща и полово увлечение, на доктрина би трябвало да ни въздействат доста повече, в сравнение с обстановката в страната и политическите игри. Или не?

През 2004 година двама американски откриватели Лим и Янг провели невероятен опит, който би трансформирал нашето отношение към любовта, в случай че не бяхме толкова склонни да я “романтизираме ”. В качеството си на опитни мишки били употребявани гризачи и по-точно избран техен тип – Microtus Ocrogaste. Те се отличава с това, че половите сътрудници след първия контакт образуват двойка за цялостен живот.

Лим и Янг инжектирали в мозъка им хормоните вазопресин и окситоцин и наблюдавали реакциите им.

Окситоцинът не оказал никакво въздействие на мъжките гризачи, до момента в който женските веднага се пробвали да образуват връзка с колегата от другия пол. Затова пък вазопресинът работил безусловно по различен метод. Гризачите от женски пол, по никакъв начин не реагирали на него, а мъжкият пол незабавно се влюбвал.  Този опит посочил две неща : какъв брой малко знаем за любовта и че любовта, както и другите страсти е подчинена на химията, на биохимията.

Любовта от позиция на науката

Любовта е директно обвързвана с хормоните . Към тях спадат към този момент познатите от опита с гризачите окситоцин и вазопресин, а също по този начин допамин, серотонин, тестостерон, естроген и адреналин. Като всеки от тях дава отговор за обособена реакция на нашия организъм, която ние сме привикнали да свързваме с влюбването:

  1. Адреналинът дава отговор за кръвното налягане и прекомерното му обособяване усилва равнището на стрес и напрежение, карайки сърцето да бие учестено.
  2. Допаминът на собствен ред дава отговор за възприятията, които ни харесват: наслаждение, леко самозабравяне, екстаз и “пърхане с крила ”.
  3. Серотонинът или по-точно неговият дефицит дава отговор за тези случаи, когато не можем да изхвърлим от главата си обекта на боготворене. Недостигът на серотонин е основният признак на обсесивно-компулсивното разстройство, когато човек не може да се избави от упорити и плашещи го мисли.
  4. Тестостеронът дава отговор за привлекателността и при двата пола. Колкото повече тестостерон има мъжът, толкоз по-привлекателен е за дамата. И в това време, толкоз по-привлекателни му се костват дамите.
  5. Естрогенът въздейства на влечението на мъжа към дамата. Изследвания на Американската асоциация на психолозите посочило, че равнището на тестостерон при мъжете, които са чувствали уханието на жена в интервал на овулация се усилва.

Струва ли си да се срамим от своите усеща и да се изчервяваме при всяко  споменаване на половите органи в един диалог? Едва ли. Всичко това е единствено набор от химически реакции, които се случват в нашия организъм.

Какво е нужно, с цел да се влюбиш

Много по-малко в сравнение с си мислим.

През 1997 година психологът Артур Арон предиздвикал няколко непознати да се влюбят един в различен. Той им дал анкета с 36 въпроса, на която те били длъжни да отговорят един на различен в границите на 45 минути. Нивото на фамилиарност се увеличавало с всеки въпрос.

И в случай че първите били от рода на „ Би ли желал да си прочут? ”, то близо към края те се превръщали в: „ Кога за финален път си плакал пред някого? А самичък? ”

Това не е всичко.

След отговора на въпросите двойката трябвало да се гледа очи в очи в цялостна тишина в границите на 4 минути. Непознатите, които влезнали в стаята за осъществяване на проучването от разнообразни порти и се виждали за първи път, си тръгнали от там влюбени.

А след шест месеца към този момент били женени.

Трудно е да повярваме на един подобен неповторим случай.

Затова публицист от The New York Times решил да повтори този опит със собствен другар. Какво се случило, прочетете сами – забавно е.

Но да се върнем на нашата тематика:

Защо се трансформираме в идиоти, когато се влюбим

Разбрахме, че не знаем нищо за любовта.

Дойде време да разберем за какво се трансформираме в идиоти, когато химията в нашият мозък ни заповядва да се влюбим. И почтено казано, аз не бих повярвала на личните си думи, по тази причина всички мисли ще са подкрепени с проучвания.

Припомнете си, по какъв начин сте се държали последния път, разговаряйки с красиво момче/момиче? Заплитащият се език „ яките ” фразички за времето, по-стегнатата стойка и по-късното осъзнаване, че говорите цялостни нелепости. Сещате се, нали?

През 2009 година Сейн Нотс и неговите сътрудници от Университета Радбоуд провели изследване в хода, на което предложили на мъжете да поддържат връзка с красиви девойки.

Преди и след диалозите те проверявали умствените качества на изследваните. След другарство с девойките резултатите от умствените проби били по-зле. Удивителното, само че това не се случило с женския пол : техните резултати не се трансформирали.

Второ проучване на Нотс унизило мощната половина на човечеството още по-силно. Тя помолила две опитни групи първата, от които се състояла от мъже, а втората от дами, да преминат теста на Струп, с който евентуално сте осведомени.

Тестът се състои в това, да назовете цвета на всяка дума, изобразена на картинката. Но има един проблем: цветът на думата не съответствува с неговото значение. Например думата „ жълт ” е написана с лилав цвят, а „ наследник ” със зелен цвят и по този начин нататък.

Тестът показва, какъв брой бързо мозъкът ви може да обработи дадената информация.

Всяка група минала през теста два пъти : първият път по елементарен метод, а по време на втория тест участниците в опита считали, че участниците от другата група ги следят. Резултатите още веднъж се оказали унижаващи мъжкото достолепие:

Групата състояща се от мъже, минала втория тест с по-лоши резултати. Времето, изгубено за теста от женската група в двата случая било еднообразно.

Този и доста други проби още един път потвърждават обстоятелството, че не можем да вървим против природата и да се стараем да блокираме страстите си.

Науката удостоверява обстоятелството, че любовта, секса, привързаността, влечението – всичко това зависи от биологията и химията. Но без значение от обстоятелството, че любовта – набор от химически реакции, тя не става по-малко прелестна. Изглеждаш като глупак? Какво от това?

В края на краищата си струва ♥

Автор: Петя Кутлева, Lifehack

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР