Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, показва, че нивата

...
Изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, показва, че нивата
Коментари Харесай

Нивата на витамин D по време на бременност са свързани с високото IQ на децата

Изследване, оповестено в The Journal of Nutrition, демонстрира, че равнищата на витамин D при майките по време на бременност са свързани с коефициента на просветеност на децата им, което допуска, че по-високите равнища на витамин D по време на бременност могат да доведат до по-високо IQ.

Проучването също по този начин разпознава доста по-ниски равнища на витамин D измежду чернокожите бременни дами. Мелиса Мелоу, водещ създател на проучването и откривател в Департамента по детско здраве, държание и развиване в Детския проучвателен институт в Сиатъл, споделя, че дефицитът на витамин D е постоянно срещан измежду популацията, както и при бременните дами, само че отбелязва, че чернокожите дами са изложени на по-голям риск.

" Меланиновият пигмент защищава кожата от увреждане от слънцето, само че като блокира UV лъчите, меланинът също понижава производството на витамин D в кожата.Поради това не бяхме сюрпризирани да забележим висок % на недостиг на витамин D измежду чернокожите бременни дами в нашето изследване. Въпреки че доста бременни дами одобряват пренатален витамин, това може да не поправя съществуващия недостиг на витамин D ", сподели Мелоу.

„ Надявам се, че нашата работа носи по-голяма осведоменост за този проблем, демонстрира дълготрайните последствия от пренаталния витамин D за детето и неговото неврокогнитивно развиване и акцентира, че има някои групи, на които доставчиците би трябвало да обръщат по-голямо внимание.

Широко публикувано тестване на равнищата на витамин D нормално не се предлагат, само че мисля, че доставчиците на здравни услуги би трябвало да внимават за тези, които са изложени на по-висок риск, в това число чернокожите дами “, добави Мелоу.

Според Мелоу, към 80% от чернокожите бременни дами в Съединени американски щати може да имат дефицит на витамин D.

От дамите, взели участие в изследването, почти 46% от майките са имали дефицит на витамин D по време на бременността си, а равнищата на витамин D са по-ниски измежду чернокожите дами спрямо белите дами.

Мелоу и нейните съавтори са употребявали данни от кохорта в Тенеси, наречена Условия, засягащи неврокогнитивното развиване и ученето в ранна детска възраст (CANDLE).

След управление на няколко други фактора, свързани с IQ, по-високите равнища на витамин D по време на бременност са свързани с по-висок IQ при деца на възраст от 4 до 6 години. Въпреки че наблюдателни проучвания като това не могат да потвърдят причинно-следствена връзка, Мелоу има вяра, че нейните констатации имат значими последствия и постановат спомагателни проучвания.

Недостиг на витамин D
" Дефицитът на витамин D е много публикуван. Добрата вест е, че има относително елементарно решение. Може да бъде мъчно да се получи посредством диета и не всеки може да компенсира тази бездна посредством излагане на слънце, тъй че положително решение е да вземете добавка ", сподели Мелоу.

Препоръчителният дневен банкет на витамин D е 600 интернационалните единици (IU). Средно американците употребяват по-малко от 200 IU в диетата си, тъй че в случай че хората не компенсират тази разлика посредством излагане на слънце или добавки, Мелоу споделя, че те евентуално ще станат дефицитни.

Храните, които съдържат по-високи равнища на витамин D, включват мазни риби, яйца и обогатени източници като краве мляко и зърнени закуски. Въпреки това, Мелоу отбелязва, че витамин D е един от най-трудните за набиране хранителни субстанции.

Необходими са спомагателни проучвания за установяване на оптималните равнища на витамин D по време на бременност, само че Мелоу се надява, че това изследване ще помогне да се разработят хранителни рекомендации за бременни дами. 

Особено измежду чернокожите дами и тези с висок риск от недостиг на витамин D.

Мелоу споделя, че има три основни заключения от изследването:
1. Дефицитът на витамин D е постоянно срещан по време на бременност, а чернокожите дами са изложени на по-голям риск, защото меланиновият пигмент в кожата понижава производството на витамин D
2. По-високи равнища на витамин D измежду майките по време на бременност може да насърчи развиването на мозъка и да докара до по-високи резултати на детето
3. Скринингът и питателните добавки могат да поправят недостига на витамин D 

„ Искам хората да знаят, че това е постоянно срещан проблем и може да повлияе на развиването на децата. Дефицит на витамин D може да възникне, даже в случай че се храните здравословно. Понякога това е обвързвано с метода ни на живот, пигментацията на кожата или други фактори, отвън контрола ни “, сподели Мелоу. (ANI)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР