Изследване на американски учени показва, че възрастните хора с отслабено

...
Изследване на американски учени показва, че възрастните хора с отслабено
Коментари Харесай

Загуба на обонянието – кога е симптом на деменция?


Изследване на американски учени демонстрира, че възрастните хора с отслабено подушване са съществено застрашени от развиване на болест на Алцхаймер и други форми на деменция . Изследването е извършено на 2 стадия с интервал от 5 години сред тях.

Данните сочат, че моментното положение на обонянието при хора над 55-годишна възраст може да се употребява като главен индикатор за тежестта на възможни невродегенеративни процеси , засягащи основния мозък. Така всяка по-сериозна и трайна загуба на обонянието в тази възраст може да се преглежда като признак на деменция.

Според американските учени, провели изследването, от най-голямо значение за преодоляване на невродегенеративните процеси в такива случаи е навременната реакция. Установено е, че единствено в границите на 5 години може да настъпят необратими последици от деменцията.

Въпросното изследване обгръща 3000 души на възраст сред 55 и 85 години. Проследено е положението на обонянието им чрез отчитане на реакцията към елементарно разпознаваеми аромати – на мента, портокал, роза, кожа и риба. За обикновено положение се смята разпознаването на 4 от всеки 5 разнообразни аромата.

Установено е, че към 78% от участниците имали обикновено подушване по поставените критерии. 14% от тях разпознали 3 от 5-те аромата, 5% разпознали единствено 2 от ароматите, а 2% от участниците различили вярно едвам едина от 5-те миризми.

Свързани публикации.. 5 метода за предотвратяване от деменция и Алцхаймер 1 Депресията утежнява обонянието 0 Обонянието е по-важно за здравето, в сравнение с считаме 0

На база на тези резултати 5 години по-късно е проследено менталното положение на обособените групи участници в изследването. Установено е, че над 80% от хората, които са разпознали единствено 1 или 2 от 5-те аромата, са развили деменция . По-конкретното прозрение в резултатите демонстрира, че те са правопропорционални и колкото по-сериозни са проблемите с обонянието, толкоз по-сериозен е и рискът от развиване на невродегенеративно заболяване в рамките едвам на 5 години.

Според учените посоченият способ е задоволително старателен и може да се употребява в бъдеще като бързо и налично проучване за оценка на риска от Алцхаймер и други форми на деменция при хора с частична или цялостна загуба на обонянието.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР