Изследователи откриха нов интересен източник на гравитационни вълни – останките

...
Изследователи откриха нов интересен източник на гравитационни вълни – останките
Коментари Харесай

Скоро ще можем да откриваме гравитационните вълни от умиращите звезди

Изследователи откриха нов забавен източник на гравитационни талази – останките от звезди след детонация на свръхнова – и може да разкрият тайните на това по какъв начин протичат тези детонации.

Досега нашите детектори на гравитационни талази откриваха единствено един тип гравитационни талази – тези, които се излъчват от два компактни обекта, въртящи се в намаляваща серпантина и стремящи се да се сблъскат един в различен. Тези сигнали са доста къси, извънредно мощни и асиметрични, което значи, че са видимо по-силни в едната посока, в сравнение с в другата. Това ги прави доста лесни за разкриване със настоящето потомство гравитационни детектори.

Но във Вселената има доста най-различни източници, които генерират гравитационни талази. Един от най-интересните е експлоадирането на свръхнова. Към сегашния миг към момента не разбираме напълно по какъв начин тъкмо избухват звездите. Гравитационните талази могат да обезпечат неповторим взор към сърцето на звездата по време на нейната детонация. Но тези детонации нормално са необикновено къси и сферично симетрични, което значи, че са отвън обсега на сензитивност даже на идващото потомство детектори на гравитационни талази.

Но откривателите, които учат естеството на гравитационните талази, предавани от експлоадирането на свръхновите, са се натъкнали на забавно изобретение.

„ Когато пресмятах гравитационните талази от покрайнините на черната дупка, открих още един източник, който нарушаваше изчисленията ми – пашкул “, споделя Оре Готлиб от Северозападния университет, който управлява новото проучване. „ Опитах се да го пренебрегвам. Но открих, че е невероятно да го пренебрегвам. Тогава осъзнах, че пашкулът е забавен източник на гравитационни талази “.

Изследователите са разкрили, че „ коконът “, който съпровожда тези детонации, самичък по себе си е източник на гравитационни талази. Тези пашкули се образуват, когато потоците (струи от материя), излизащи от умираща звезда, се блъскат в околния материал, като на процедура издуват балон към умиращата звезда.

Тъй като тези пашкули са асиметрични, може би ще успеем да ги открием със идващото потомство детектори, които се построяват сега. Може да се окаже допустимо да се свържат свойствата на тези пашкули с механизмите, които водят до гибелта на една звезда.

„ До този миг LIGO е записал единствено гравитационни талази от двойни системи, само че един ден ще открие първия индивидуален източник на гравитационни талази “, споделя Оре Готлиб от Северозападния университет, който управлява изследването. „ Пашкулите са едно от първите места, където би трябвало да търсим такива източници “.

Да напомним, че неотдавна Европейската южна обсерватория (ESO) разгласи, че първите три телескопа BlackGEM са почнали работа и ще търсят източници на гравитационни талази в оптичния диапазон и могат да оказват помощ в регистрирането на тези талази. Детекторите за гравитационни талази LIGO и Virgo не могат да посочат точката в небето, където са се слели черни дупки или неутронни звезди, и без тези данни информацията за събитието е непълна. Масивът BlackGEM, който с голяма скорост може да изследва южното небе, ще компенсира този минус.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР