Изследователи изтъкват, че икономическите разходи от смъртоносен патоген, засягащ маслиновите

...
Изследователи изтъкват, че икономическите разходи от смъртоносен патоген, засягащ маслиновите
Коментари Харесай

Смъртоносна болест мори маслиновите дървета в Европа

Изследователи акцентират, че икономическите разноски от гибелен патоген, засягащ маслиновите дървета в Европа, могат да доближат над 20 милиарда евро, осведоми Би Би Си.

Те са основали модели на бъдещите най-лоши въздействия на патогена Xylella fastidiosa (ксилела фастидиоза), който е умъртвил обширни площи от дървета в Италия.

Разпространявана от инсекти, бактерията към този момент съставлява евентуална опасност за маслиновите насаждения в Испания и Гърция.

Заболяването може да усили разноските за зехтин на потребителите.

Ксилела фастидиоза се счита за един от най-опасните патогени за растенията на всички места по света. В момента няма лекуване за инфекцията.

Може да болести череши, бадеми сливи, както и маслини.

Патогенът стана тясно обвързван с маслините, откакто през 2013 година беше открит вариант в дървета в югоизточната италианска област Пулия в Италия.

Организмът се предава от инсекти, смучещи сокове, като пенотворки.

Инфекцията лимитира способността на дървото да придвижва вода и хранителни субстанции и с течение на времето изсъхва и умира.

В Италия следствията от разпространяването на заболяването са пагубни, като се чака почти 60% спад в добивите от първото изобретение през 2013 година

" Щетите по маслините също предизвикват обезценяване на цената на земята и на туристическата прелест на този район ", сподели доктор Мария Сапонари от Института за устойчива отбрана на растенията в Италия на CNR.

" Това имаше съществено въздействие върху локалната стопанска система и работните места, свързани със селското стопанство. "

Както и в Италия, бактерията Xylella към този момент е открита в Испания, Франция и Португалия.

В момента битката с него включва унищожаване на инфектирани дървета и опит за прилепяне към придвижването на растителен материал и насекомите, които популяризират заболяването.

Но в случай че тези ограничения се провалят, какво ще бъде финансовото влияние на инфекцията?

В това ново изследване откривателите моделираха разнообразни сюжети, в това число какво би се случило, в случай че всички растения престанат заради гибелта на дърветата.

Те съпоставиха и този най-лош случай със сюжет, при който се извърши пресаждане с устойчиви сортове.

Екипът направи прогнози за Италия, Испания и Гърция, които сред тях съставляват 95% от производството на зехтин в Европа.

В Испания, в случай че инфекцията се разшири и по-голямата част от дърветата се болести и почине, разноските през идващите 50 години могат да доближат до 17 милиарда евро.

Подобен сюжет в Италия ще възлиза на над пет милиарда, до момента в който в Гърция загубите ще бъдат под два милиарда.

Ако скоростта на заразяване се забави или вместо това се засаждат устойчиви сортове, тогава тези разноски ще бъдат доста понижени.

Въпреки това създателите имат вяра, че каквото и да се случи, евентуално ще има стремително влияние върху потребителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР