Неизвестен брой косатки блъснаха и потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския

...
Неизвестен брой косатки блъснаха и потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския
Коментари Харесай

Косатки нападаха и потопиха ветроходна яхта край Гибралтар

Неизвестен брой косатки блъснаха и потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския проток в неделя сутринта, съобщи Fox News. Това е най-новата офанзива в наклонност, която тормози моряците в района през последните четири години. 

Последният случай се е случил към 9 часа сутринта, когато членове на екипажа на борда на Alboran Cognac се обадили на избавителните служби за помощ, като споделили, че корабът им е бил развален от косатки на около 20 километра от нос Спартел, оповестява локалното издание El Pais, базирайки се на испанската морска избавителна работа. Нос Спартел се намира на южния вход на Гибралтарския проток.

Хеликоптер беше мобилизиран и петролният танкер MT Lascaux, който плаваше наоколо, също беше помолен да окаже помощ.

Танкерът сполучливо е избави двамата души на борда и ги транспортира до Гибралтар. Яхтата е оставена на течението и в последна сметка е потънала.

Инцидентът е последният образец за повтарящи се набези на косатки към Гибралтарския проток, който разделя Европа от Африка и край атлантическото крайбрежие на Португалия и северозападна Испания.

Не е ясно за какво косатките се насочват към лодки, само че някои специалисти считат, че това може да са атаки на възмездие.

Морският биолог Алфредо Лопес Фернандес сподели пред Live Science по-рано, че водещият кит, женска косатка, наречена от учените " Бяла Гладис ", е претърпяла " сериозен миг на мъка ", в ероятно конфликт с лодка или заплитане с въдица, което я е направила по-агресивна.

Други теории включват, че това е игрива демонстрация на любознанието на бозайниците или съзнателно ориентиране към това, което те възприемат като съперници за обичаната си плячка, локалния червен звук.

През по-голямата част от времето подобни сблъсъци с косатки обичайно водят до леки пострадвания или вреди. А таките обаче са зачестили и няколко са довели до поглъщане на лодки.

През август предходната година 77-годишният Феп Филусерос плавал край крайбрежията на нос Винсент в Португалия, когато лодката му била нападната от косатки. Морякът, който има 55-годишен опит, сподели, че косатките са продължили да го преследват 30 минути - даже когато лодката му е била теглена до брега. 
 Косатки повредиха лодка край южните крайбрежия на Испания
Косатки повредиха лодка край южните крайбрежия на Испания

Счупили кормилото и пробили корпуса й
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР